Регистрация

Пазарна капитализация vs. циркулиращо предлагане

Пазарна капитализация vs. циркулиращо предлагане

Ръководство за двата ключови крипто показателя

Най-често срещаният начин за подредба на криптовалутите е чрез използването на тяхната пазарна капитализация. Това е стойността на всички монети или токени, налични за покупка на пазара в момента. С други думи, пазарната капитализация не се изчислява от общото предлагане на криптовалута, а от нейното циркулиращо предлагане.

Всяка криптовалута има различно циркулиращо предлагане, а някои не определят максималното предлагане. Подобна динамика прави разлика в начина, по който търговците определят цената към определени монети спрямо други.

Как да изчислим пазарната капитализация?

Пазарната капитализация се определя като умножим броя търгуемите монети по цената на всяка монета. Например алтернативната платформа на Етериум, Avalanche (AVAX), има 284 926 959 търгуеми монети AVAX.

Всяка от тези монети AVAX е на цена от $19.75 към момента. Следователно пазарната капитализация на AVAX е следната:

 

294 421 393 AVAX (циркулиращи токена) x $19.75 (цена за AVAX) = $5.8 милиарда пазарна капитализация

 

Това класира Avalanche (AVAX) на 16-то място в списъка с пазарна капитализация към момента на писане.

Защо циркулиращото предлагане е важно?

Колкото повече активи са налични за търговия, толкова по-малко ценни са те. Това е отражение на икономическия закон за търсене и предлагане. Например златото може да се намери в земната кора при 0,004 части на милион (ppm).

За разлика от това, алуминият е концентриран при 82 300 ppm в земната кора. Такава драстична разлика в наличността прави алуминия много по-евтин от златото. Същата логика важи и за циркулиращите криптовалути.

 

Ето защо повечето криптовалути не пускат напълно всички налични монети наведнъж. В примера с AVAX 294 милиона AVAX са само 40% от максималното му предлагане от 720 милиона AVAX. Ако изчислим това число с цената на AVAX, ще стигнем до напълно различна пазарна капитализация:

720 милиона AVAX (максимално предлагане) x 19.75 (цена за AVAX) = $14,22 милиарда пълна пазарна капитализация.

С други думи, разликата между пазарната капитализация и пълна пазарна капитализация е разликата между предлагането на циркулиращи токени и максималното им предлагане. Това е и мястото, където се осъществява контрол на инфлацията.

 

Различни контроли върху инфлацията на криптовалутите

През последните две години, от 2020 до 2022 г., стана ясно какво се случва, когато централните банки трябва да печатат пари в една икономика.

Когато Федералният резерв инжектира стимули на стойност 5 трилиона долара за справяне с икономическата криза, предизвикана от пандемията Covid-19, процентът на инфлация в САЩ, известен също като CPI, скочи до 9,1% през юли 2022 г., 40-годишен връх. Това означава, че потребителите трябва да платят 9,1% повече (общо) за продукти и услуги в сравнение с предходната година.

 

Ето защо наличието на механизъм за контрол на инфлацията е толкова важно. Докато ФЕД използва повишения на лихвените проценти, за да намали инфлацията, криптовалутите имат различни подходи.

 

Avalanche (AVAX)

Притежателите на токени Avalanche (AVAX) могат да гласуват за размера на наградите за залагане, които валидаторите получават след валидация на блок транзакции. Proof-of-Stake валутите, като Avalanche, валидират транзакциите на своята мрежа с валидатори, подобни на миньорите на Биткойн, но използвайки парична мощност вместо изчислителна мощност.

В замяна на защитата на мрежата, AVAX валидаторите получават награди в AVAX токени. Това е издаването на нови монети AVAX, т.е. нивото на инфлация на блокчейна. Докато издаването на AVAX е гъвкаво, общият брой токени е ограничен до 720 милиона.

Eтериум (ETH)

Скоро ще бъде Proof-of-Stake. Eтериум обаче внедри различен контрол на инфлацията. За разлика от AVAX, Eтериум (ETH) няма максимално предлагане на токени. Това означава, че неговата пазарна капитализация и пълна пазарна капитализация са еднакви, тъй като циркулиращите доставки на ETH продължават да се увеличават с издаването на нови ETH токени.

Това издаване на ETH работи подобно на AVAX. Въпреки това, след въвеждането на ъпгрейда EIP-1559, Eтериум обнови своята система за такси, така че инфлационната сила се противопоставя с изгарящата механика. Вместо да дава награди на миньорите, основната такса за ETH се изгаря, намалявайки предлагането на ETH.

„Изгаряне“ на ETH просто означава, че те са изпратени до незнаен портфейл. По този начин те се премахват за постоянно от циркулиращите Eтериуми.

Биткойн

Като добре позната криптовалута с най-голяма пазарна капитализация, Биткойн има механизъм за намаляване наполовина за контрол на инфлацията. Приблизително на всеки четири години наградите на BTC, които миньорите получават за осигуряване на мрежата, намаляват наполовина. Когато Биткойн беше пуснат за първи път, миньорите можеха да получат 50 BTC на добавен блок.

Сега тази награда е 6,25 BTC. Максималното предлагане на Биткойн е 21 милиона, от които 19,3 милиона са в обращение. С всяко преполовяване Биткойните ще бъдат по-трудни за копаене, което намалява предлагането с увеличаване на търсенето.

Въздействие на циркулиращите токени върху поведението на инвеститорите

Обхванахме контрола върху инфлацията на криптовалута за трите най-представителни дигитални актива: Avalanche (AVAX), Етериум (ETH) и Биткойн (BTC). Има хиляди други криптовалути, които са променили основните си формули за контрол на инфлация.

 

Чрез управление на тяхното циркулиращо предлагане тези блокчейн мрежи управляват потока от търсене и предлагане, което пряко влияе върху цената на актива.

Тези механизми за контрол на инфлацията имат и важна психологическа функция. Има голяма разлика, ако криптовалутата се оценява на $0,1, $10 или $100. И тази разлика не е такава, която се измерва само в десетичните знаци. В изследване, наречено „Психологията на цените на криптовалутите“, се установява, че крипто инвеститорите предпочитат да инвестират в активи на ниски ценови точки.

По същия начин, колкото по-ниска е цената, толкова по-волатилна е криптовалутата в сравнение с тези с по-високи цени. Пример за това е Биткойн - когато цената се повиши, волатилност драстично намаля и продължава да става все по-малка с времето.

 

Разбира се, полезността на всяка блокчейн мрежа в крайна сметка определя цената на нейния токен. Ако хората решат да използват екосистемата AVAX за заемане на dApps и NFT пазари вместо Етериум, цената на AVAX ще скочи съответно.

 

Това, което е ясно е, че сме в ранния етап на децентрализирано финансиране (DeFi), което дава и повод за множество инвестиции.

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога