Регистрация

Какво представлява икономическият цикъл?

Какво представлява икономическият цикъл?

През последните месеци в медиите често срещаме термините „икономика“ и „икономически цикъл“, когато говорим за инвестиране. В тази статия ще разгледаме какво представляват тези условия и защо са важни за инвеститорите.

 

Не е необходимо да имате диплома по икономика, за да започнете да инвестирате. Все пак си струва да знаете за някои често срещани термини, които са важни при инвестиране на средства и които се използват многократно в медийни репортажи. Например, ще срещате термините "национална икономика" или "макроикономика" отново и отново. Ако това звучи сложно, не се притеснявайте. Както често се случва при обсъждане на финансови теми, зад тях се крие нещо съвсем обикновено.

🏖️Може би е време и за твоята лятана ваканция! Комбинирай крипто + незабравими моменти с нашата лятна промоция!

Под „икономика“ разбираме, казано по-просто, всичко, което е свързано с потреблението и производството на стоки. Например: купувате чифт обувки, братовчедка ви чака доставката на новия си автомобил, получавате малка лихва върху вашия спестявания в банката, а съседът е теглил заем.

 

В най-широк смисъл темата за икономиката е за дейностите на всички участници, които са свързани с икономиката на дадена икономическа зона - географски ограничено пространство като държава. Тези участници са не само бизнеса, но и частни домакинства, държавни институции и публичния сектор.

 

Какво е икономиката?

Терминът "икономика" произлиза от латинските думи "coniungere" и "coniunctura" и означава "свързване" и "свързване". С други думи, най-общо, той описва състоянието на икономиката, произтичащо от връзките и действията на участниците в една зона.

 

В по-общ план, целта е да имаме икономика, която се представя добре за всички участници, разбира се. Това се определя например от така наречения „магически квадрат“: стабилен и адекватен икономически растеж (необясняващ се сам), висока заетост (нивото на безработица е ниско), стабилни цени (необясняващо се) и външен баланс (внос и износът на стоки е повече или по-малко балансиран).

 

Разбира се, връзките в една икономика непрекъснато се променят и зависят от много взаимосвързани фактори. Като цяло търсенето и предлагането на стоки води до промени в начина, по който се използват производствените мощности. Нивото на инфлация, държавните разходи, приходите и инвестициите, направени от компаниите, както и много други влияния също играят роля. Увеличаването и намаляването на държавните разходи и приходи също може да повлияе на развитието или потискането на икономическите връзки.

 

Какво означава терминът „икономически цикъл“?

Повтарящите се промени в икономическия цикъл водят до различни фази, циклични фази, всяка от които се характеризира с различни характеристики и разкрива както пикове, така и спадове в развитието на икономиката. Исторически представянето на тези колебания протича с определена закономерност. Ето защо един бизнес цикъл може да бъде представен на диаграма в най-широк смисъл чрез крива във формата на вълна с пикове и спадове. Преминаването през вълната от един връх към следващия връх се нарича "икономически цикъл".

 

От какви фази се състои икономическият цикъл?

Доказано е, че може да се направи разлика между четири фази, които се повтарят постоянно.

 

По време на бум цикълът на националната икономика преминава през пикова фаза. В компаниите има повече свободни позиции, отколкото хора, които търсят работа. Това се нарича пълна заетост - тук компаниите се конкурират помежду си за служители. Цените, заплатите и лихвите растат, а домакинствата увеличават потреблението си. Тогава настъпва повратна точка, която води до прегряване. Всички остават оптимисти, че „добрите времена“ винаги ще продължат, но пазарът вече е наситен: търсенето е повече или по-малко задоволено в този момент и растежът на пазара едва ли е възможен.

 

След това настъпва кратка стагнация (вид застой), последвана от постепенен спад, така наречената рецесия. Търсенето продължава да намалява, броят на фирмените поръчки и заплатите спадат, а безработицата отново расте. Капацитетът, създаден по време на бума, също вече не се използва напълно и производствените предприятия са затворени. Освен това цените и лихвените проценти падат, често заедно с цените на фондовия пазар, и домакинствата започват да спестяват.

 

Ако няма положително икономическо развитие - възход - за по-дълъг период от време, се достига дъното на икономическия цикъл, фаза на депресия. Негативните развития на рецесията продължават. Като цяло, фазата на депресия се счита за тежка, икономическа извънредна ситуация за дадена страна. Въпреки това терминът се използва и като синоним на икономическа криза.

 

Развитието (растеж или спад) също се вижда в така наречения брутен вътрешен продукт (БВП) на икономиката. БВП е ключова цифра и описва икономическото представяне на дадена страна, а именно стойността на всички услуги и стоки, произведени в тази страна в рамките на една година. Най-често увеличение или намаление на БВП се изразява като процент в сравнение с по-ранна точка във времето.

 

Фазата на възход след спада бележи началото на експанзия. Поръчките отново започват да растат и това води до повече инвестиции. Изгледите за бъдещето (наричани още „прогнози“) и общото настроение в икономиката са оптимистични. Цените започват леко да се покачват, броят на търсещите работа намалява, а лихвите са все още ниски. Заплатите и потреблението на домакинствата се повишават отново и се осъществява преходът към фазата на бум.

Какво трябва да се има предвид при инвестиране?

Ако инвестирате в актив редовно за дълъг период от време, развитието на пазара има тенденция да играе по-малка роля в неговото представяне. 

С Altcoins.bg сте на една крачка от над 30 дигитални актива. Във вашите ръце е да изберете подходящата за вас криптовалута и да помислите колко често искате да инвестирате: веднъж седмично, на всеки две седмици или всеки месец, решението е изцяло ваше.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога