Регистрация

Нанси Пелоси е решена да посети Тайван

Нанси Пелоси е решена да посети Тайван

Годината на геополитическите изненади продължава. 

 

В няколко броя бяхме споменали за Нанси Пелоси, главата на Камарата на представителите, която е решила да посети Тайван, рискувайки връзката САЩ-Китай, която без това е възпалена. Визитата бе насрочена за април, но бе отменена, защото Пелоси се разболя от Ковид. 

 

За мнозина обаче Тайван е виждана като доста възможна територия за възникване на военен конфликт. Страната е важна за Китай, защото Китай я иска като част от територията си. Но също е важна и за САЩ, защото пък 92% от вноса на микро чиповете се внасят именно от Тайван. Тези чипове се използват във всяка една технология, включително във военната техника. 

 

Посещението на Пелоси не е никак маловажно - тя е третата по важност, след вицепрезидента на САЩ. Визитата ѝ се възприема като най-значимото присъствие на американски дипломат от 25 години насам. 

 

От Белия дом многократно се опитаха по лек начин да предотвратят визитата, като дори Президент Байдън посъветва Пелоси да я отложи. Причината за намесата на Белия дом е, че Китай счита посещението като организирано именно от тях, а не като самостоятелно решение на човек от Сената. Това още повече изостря отношенията между двете държави в политически аспект. 

 

Президентът на Китай също не си поплюва и заплаши, че който си играе с огъня, ще бъде изгорен. Той многократно каза в пряк текст, че Китай и жители му са готови да защитават суверинитета си дори с военни действия. 

 

През последните 20 години Китай се наддига като икономическа сила, а това не се нрави на жителите на САЩ. 89% от американците виждат Китай като съперник, вместо партньор. През 2018 32% от възрастните смятат, че САЩ трябва да насочи политиката си към отслабване на Китай. Процентът е 48% през 2021. 

 

Обратно към Пелоси. Малцинство са тези, които подкрепят идеята ѝ. През октомври предстоят избори в Китай и се очаква преизбиране на сегашния президент. С цел да докаже властта си, възможността от военни сражения не е никак малка. И докато някой смятат, че в тази ситуация САЩ е стартирала криза в региона, реалните действия ще са взети от Китай. 

 

Дали обаче икономическите неясноти ще бъдат достатъчен фактор Китай да не предприеме нищо? Страната е пред банкова криза с милиарди долари, които не могат да бъдат върнати, поради кризата в недвижимото имущество. Ръстът за Q2 е негативен, а Международният валутен фонд очаква ръст от 3.3%. Младежката безработица също е огромна - 19.3%. 

 

В края на краищата обаче визитата на Пелоси изглежда има повече негативи и за двете страни, отколкото позитиви. 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога