Регистрация

Силният долар: проблемът на цял свят освен на САЩ

Силният долар: проблемът на цял свят освен на САЩ

Днес дискутираме защо за нас доларът е валутата на САЩ, но и нашия най-голям проблем. 

Всички знаем за срещата Бретън Уудс, при която се решава именно доларът да е най-използваната валута в света, което я прави и най-силната такава. През годините сме виждали моменти, в които доларът се извисява над останалите валути и сега се намираме в подобна падина за едни и висота за други.

 

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

 

През миналата седмица Британският паунд забеляза значително понижение на цената си, но това не е единственият знак с подобна съдба. Японският йен също имаше тежка седмица. Джон Уатсон от Bloomberg сподели, че всяка голяма валута е надолу сравнено с долара.

След срещата на FOMC миналата седмица, при която ФЕД обяви, че ще продължава своята политика по повишаване на лихвите, видяхме поредното покачване на долара. DXY e индексът, който показва силата на долара срещу валутите на развитите страни. През уикенда той се повиши с 2.5%, което е огромно движение за валутния пазар. 

 

Някои от страните започнаха да обмислят варианти за предпазване на валутите си. БВПто на Америка е около 25% от световния БВП, но благодарение на резервния статус на долара над 80% от глобалните търгове се извършват чрез зеления знак. Силният долар създава напрежение за международната търговия, особено след като останалите валути губят стойност. Страните, които са нетни вносители (изнасят по-малко стоки, отколкото внасят) биват принудени да плащат повече за вносните продукти и услуги. Това повишава цените на вноса, а оттам допълнително повишава инфлацията на местно ниво. И ако по-силният долар може да е полезен за американските компании в кратък период, то по-високите цени на внос спрямо местните валути намаляват икономическата активност, а оттам и търсенето.  

 

DXY се е повишил с 20% за тази година. Подобни ситуации са наблюдавани във времена на криза, когато доларът се възприема като най-безопасната валута. Разбира се търсенето повишава и цената. Въпреки това голямата разлика е, че американските политици не обръщат особено голямо внимание, а трябва. През 1980те доларът отново е бил силен, което е афектирало негативно бизнесите. 

Обратно към света. Както споменахме Британският паунд не се представи добре през уикенда - макар че бе обявено намаляване на данъците, не всички са щастливи - Централната банка съобщи, че страната е изправена пред рецесия, което допълнително намали вярата в паунда, тя също повиши лихвите с 50 пункта.

Япония продължава политиката си по 0% лихви. Икономиката среща инфлация от 3%, което и най-голямата такава от 8 години. В последствие йенът претърпя загуба от почти цял процент.

 

Дали страните ще продължат да водят търговията си в долари или ще търсят алтернативи e въпрос с развитие в годините, но криптовалутите със сигуртост ще бъдат споменати някъде там.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога