Регистрация

Защо цените танкираха през уикенда?

Защо цените танкираха през уикенда?

Едната и единствена дума, която цялостно описва ситуацията е … червено!

Надяваме се сте имали далеч по-забавни неща за правене през почивните, вместо да гледате как цените отиват надолу и надолу.

 

Биткойн достигна най-ниската цена на търговия от три месеца насам, като в момента сменя ръце в $19 300, а Етериум падна под $1 300.

 

Какво точно се случи? Комбината паник продажби + ликвидации.

През миналата седмица бяха публикувани числата за инфлацията, които бяха по-високи от очакваното. Това предизвика паника, която се разпростря навсякъде. Освен крипто пазара, пазарът на акции преживя най-трагичния си ден от юни 2020.

Паниката и продажбите доведоха до понижение на цената, оттам до ликвидации, още по-голям спад и още повече ликвидации.

 

Със Сливането на Етериум мнозина бяха заложили на теорията “buy the news, sell the event”, но вместо да продадат, бяха ликвидирани. Само за последните 24 часа са ликвидирани $151 млн.

Но историята тепърва започва, защото тази седмица е срещата на FOMC.

Очакванията? - още едно масивно повишение на лихвените проценти от 75 пункта. Летните надежди за 50 пункта бяха изпарени още преди публикуването на репорта за инфлацията миналата седмица. Въпреки че пазарът се подготви за следващия гранде план на ФЕД, то не се очакваше инфлацията да бъде толкова висока. Набор от индикатори ни вещаеха, че през август месечната инфлация трябва да е 0%, както беше тази за юни, но уви. 

 

Със значително по-високите цени на хранителни стоки, енергия, наем и услуги (с две думи всичко възможно), се надигнаха и очаквания за решение на FOMC от цял процент по-висока лихва. В момента, след като страстите се уталожиха, голяма част от участниците на пазара предвиждат 75 да бъде числото на ФЕД. Според данни на CME над 80% очакват повишение от 75 пункта, а по-малко от 20% - цял процент.

 

Защо обаче FOMC няма да си позволят цял процент?

  1. психология: голямото повишение на лихвите ще усмири икономиката по-бързо, но ще има трайни последици над мисленето на консуматорите и бизнеса.

  2. монетарните мерки изискват време: нищо в политиката не може да се случи за една нощ с размахване на магическа пръчка. Тези методи отнемат време. Липсата на сигурност в числата и политиката, пренася куп несигурност и в пазарите.

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

 

Освен обаче ликвидациите и бъдещи срещи, се надигнаха и някои стари духове:

Do Kwon: Властите на Южна Корея питат Интерпол за въвеждане на червено съобщение към Do Kwon.

 

FCA: Британският финансов регулатор FCA издаде предупреждение към консуматорите спрямо FTX. Причината - борсата не е оторизирана да предлага финансови услуги на Острова. Всъщност това е сага с продължение - FCA се бави дълго време с регистрациите на крипто компании и едва малцина от тях са получили нужните документи до момента.

 

SEC: Да, пак свитата на Gensler. SEC съди крипто инфуенсъра Ian Balina за нерегистрирано ICO от 2018. 

За тези, дочели до края параграф 69 - SEC има право да съди Balina не само защото неговият случай се отнася до транзакции, извършени в Съединените щати, но и защото по същество цялата мрежа на Етериум попада под обсега на правителството на САЩ. Към момента 45.85% от нодовета на Етериум са в САЩ, втора е Германия с 19%. 

Миналата седмица Gensler сподели, че всички POS токените може да се окажат ценни книжа. Това ни изглежда като поредната крачка на SEC да вземе по-голяма част от пая “крипто регулации”.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога