Регистрация

Възможно ли е повишение на лихвите от 100 пункта?

Възможно ли е повишение на лихвите от 100 пункта?

Едно от най-големите събития, които разтърсва всичко в света на макро ниво е инфлацията в Америка. Числата станаха публични миналата сряда, но пазарът продължава да говори и обсъжда именно тях - с право. 

 

Ако погледнем назад числата за май, те ни накараха да се почувстваме изненадани, но не приятно. Икономистите очакваха инфлацията да тръгне поне малко надолу, като се задържи във все още високите 7-8%. Но тя тръгна в обратна посока - 8.6%. Биткойн и Етериум спаднаха с 30-40%, като останалите активи от тяхното естество реализираха дори по-големи загуби. Все пак юни беше най-лошият месец в историята на Биткойн що се касае до цена. Е, преживяхме го! 

 

Когато числата за май бяха съобщени, инвеститорите настроиха портфолиото си за повишение на лихвените проценти с 50 базисни пункта. Но ФЕД имаше друго на ум и започна да разпръсква информация чрез социалните си канали за възможни 75 пункта. Малко по-късно по време на срещата на FOMC те станаха реалност. Това е най-голямото повишение на лихвите от 1994 насам. 

 

Обратно към настоящето. Миналия понеделник ФЕД започна да споменава, че нивото на инфлацията се е повишило. В същото време побърза да успокои, че данните сочат за информация от предходния месец, а не за този. След като дръпнаха чертата, се оказа, че инфлацията за юни е 9.1%, най-високата от 1981. CPI числото от месец за месец е 1.3%. 

 

В този момент за всички на пазарите стана ясно, че ФЕД ще се придържа към политиката си за повишение на лихвите с 75 пункта, но се засили и подшушването за увеличение от 100 пункта, с други думи с 1%. Последното повишение с това огромно число е било пак през 1981. Явно трудните ситуации изискват много сериозни решения. 

 

Пазарът залага за 80% възможност за повишение на лихвите с 1% на следващата среща на FOMC, която е в края на месеца. Само преди седмица тази възможност беше почти изключена с почти 0% взиращи се в алтернативата. Очакванията, че през есента ще видим повишение на лихвите с 25 пункта, също губят привърженици. Сега повечето от тях залагат на 75 пункта през септември и 50 за ноември. Мнозина сравняват ситуацията с 70 години в САЩ, което означава, че може да очакваме подобно развитие на събитията.

 

Още една тема, която засяга макро, но е от другата страна на спектъра и света. В Китай се развива протест пред банките, но разбира се подробни сведения за ситуацията липсват, поради рестрикциите за социални медии. 

 

Китайските власти са разпръснали стотици протестиращи по насилствен начин, които искат да вземат своите депозити от банките в провинцията Ханан. 

Още от април местните банки са спрели тегленията по депозитите на гражданите. Те нямат достъп до тях нито чрез карта, нито на гише. 

 

Според гражданите това е най-големият протест от пандемията насам. В отговор банките са казали, че ще започнат да изготвят план за връщане на депозитите на клиентите си. Оказва се, че банките не само в тази провинция срещат проблеми с ликвидността си. 

 

Продължаваме да следим и тази тема в следващите броеве. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога