Регистрация

Сливането на Етериум е на хоризонта

Сливането на Етериум е на хоризонта

В този мечи пазар може би единственото, което има силата да промени посоката на движение, е сливането на Етериум (т.н. merge) и преминаването на мрежата от Proof-of-Work към Proof-of-Stake.

 

Да, да, този момент се превърна малко като меме за индустрията, но всъщност наближава, особено с последните успешни тестове. През миналата седмица един от Етериум съпорт инженерите, Тим Беко, сподели за предполагаема дата, на която ще се случи дългоочакваното събитие.

 

За момента то е отбелязано на 19 август, по-малко от месец, така че може би е време да започнем обратното броене, да задраскваме дни в календара и да приготвим фойерверките. 

 

Не обаче успешните преминавания на тест мрежата върху реалната такава са в основата на разговорите в социалните медии. Внимание се обръща на цената и нейното движение нагоре. Знаем, че мнението на обществото е доста добър начин за движения в цената. Виждаме го постоянно не само при крипто, а и при акциите. Докато някои смятат, че сливането като добър шанс за изкарване на пари от движението на цената, други мислят, че това е повече от “да изкарам лесни пари” и възприемат хода като структурна промяна, която ще има по-големи бенефити в дългосрочен план. 

 

Дали едното, или другото, факт е, че крипто обществото изглежда по-оптимистично настроено. И е нормално, след 6 месеца спад на пазара, най-накрая виждаме някакво развитие и движение, различно от фалитите. Мнозина казват, че вече сме преминали през дъното, но дали наистина е така никой не може да потвърди. Дори ако се върнем назад в историята и погледнем дъното от 2018, не можем да разчитаме на 100% съпоставимост. Тогава крипто не се възприемаше като макро актив, какъвто е в момента. Корелацията с индексите на акциите също беше доста по-малка в сравнение със сега. 

 

С преместването на Етериум от Proof-of-Work към Proof-of-Stake обаче в възможно да се надигне аргументът “защо Биткойн не може да премине на pos”. Някои регулатори дебнат само за тази опция, в опит да се отърват от крипто. 

 

Наскоро Европейската банка публикува доклад, в който определи pow като “кола, работеща на изкопаеми горива”, а pos като “електрическо превозни средство”. С този тон и сливането изглежда политиците ще имах още един коз да тръгнат срещу механизма на първата криптовалута. 

 

Битката за Биткойн е неизбежна, но има две неща, които да имаме наум. Първо, pow и pos не трябва да бъде поставено като война вътре в крипто обществото. Това са две валути, които имат тотално различни характеристики, но и всяка от тях има своето важно и значимо място. Етериум е децентрализираният web протокол, а Биткойн е децентрализиран пазител на стойност. 

 

На второ място, тотална забрана за добива на криптовалути чрез pow изглежда крайно нелогична. Дори мораториумът в Ню Йорк не предвижда забрана за добива, а само ограничава издаването на лицензи на нови компании и преиздаването на лицензи на бизнеси, които използват изкопаеми горива. 

 

С нарастването на енергийната криза в Европа обаче е неизбежно и обсъждането на pow в САЩ, която в момента е първенец по процент от глобалния хаш рейт.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога