Регистрация

Токенизираните облигации, разследването на Binance и продажбата на абсурден запис за $280 000

Токенизираните облигации, разследването на Binance и продажбата на абсурден запис за $280 000

Здравейте на всички, в това съботно издание. Днес сме ви подгодвили най-интересните и абсурдни истории от седмицата. Ще разгледаме един нов вид облигации и кои са техните плюсове, ще видим как реагират Binance на разследванията срещу тях и последно, но не на последно място как човек се опита да продаде аудио запис как "пърди"...

 

ТОКЕНИЗИРАНИ ОБЛИГАЦИИ

 

Какво е това? Те са като обикновените облигации, които компаниите/правителствата/т.н. могат да издават, за да си осигурят допълнително финансиране чрез индивидуални инвеститори/кредитори, но в блокчейн.

 

Добре, добре... защо това е толкова важно? Защото:

 

Нямате нужда от хартиени сертификати за глобални облигации.

Не се нуждаете от централен клиринг.

Не се нуждаете от банка посредник, която да улесни предоставянето на облигациите на инвеститорите; те просто отиват направо при тях.

Това означава, че всичко е по-евтино и по-бързо. 

 

А кой започна да издава тези облигации? Siemens (големият германски технологичен гигант) и правителството на Хонконг.

 

Siemens издаде първата си такава на блокчейна на Polygon на трима инвеститори на стойност ~64 млн. долара. 175-годишната корпорация е една от първите в Германия, които направиха това, а осъществяването на транзакцията отне два дни.

 

Сименс прибраха парите си чрез традиционно банкиране, тъй като цифровото евро все още не е готово, но все пак... струва си да се отбележи, че Polygon дори не са знаели какво прави Сименс, съобщи съоснователят ѝ в Туитър. Цялото това нещо е пример за това как не се нуждаете от разрешение или одобрение от блокчейн мрежите, за да правите каквото искате с парите си.

А след това е правителството на Хонконг, което се обедини с Bank of China и HSBC, за да използва платформата за токенизация на Goldman Sachs, за да издаде едногодишни облигации на стойност ~101 млн. долара в частен блокчейн.

 

Тяхната е особено специална, защото е токенизирана облигация с гарнитура от вкусни зеленчуци: това е първата в света т.нар. зелена облигация, която ще се използва за финансиране на екологични проекти. 

 

Майката природа би се гордяла.

 

"НИКОГА НЕ СЕ УСТАНОВЯВАЙ..." ОСВЕН АКО НЕ Е С РЕГУЛАТОРИТЕ

Две големи правителствени агенции разследват Binance.

 

И изглежда, че криптоборсата клони към това да каже: "Вижте, хора, мога ли просто да ви платя и да забравим за всичко това?

 

Главният стратегически директор на Binance, Патрик Хилман, говори пред Wall Street Journal за това как борсата се готви да плати, за да се споразумее с:

 

Министерството на правосъдието, което я разследва за нарушения, свързани с пране на пари, и 

Комисията за търговия със стокови фючърси, която разследваше дали Binance е регистрирала правилно търговията си с крипто деривати.

Хилман не каза много, за да отхвърли обвиненията... той каза, че Binance е основана/ръководена в началото от софтуерни инженери, които не са били запознати със законите/правилата, предназначени за борба с подкупите, прането на пари и икономическите санкции.

 

Падна ли ви челюстта?

 

Той също така каза, че Binance "работи с регулаторните органи, за да установи какви са необходимите корекции, през които трябва да премине борсата, за да поправи този проблем", и че не знае колко ще бъдат глобите или кога Binance ще постигне споразумение с регулаторните органи.

 

Не знам за вас, но този Хилман е прекалено хладнокръвен.

 

ДА ПРОДАДЕШ "ПРЪДНЯ" ЗА $280 000?!

 

Някой се е събудил на 2 февруари и е избрал насилието. "Миризливото насилие"

 

Изключително отегчен човек (или гений, в зависимост от това как гледате на това) записал 1-секунден аудиофайл на пръдня и го качил в блокчейн мрежата на Биткойн чрез ординал същия ден.

 

(Ординалите са нещо като NFT, които се вписват директно върху сатоши - най-малката номинална стойност на биткойн.)

 

Този човек е имал и смелостта да се опита да го продаде... и може би е успял, според един потребител на Reddit, за 12,3 биткойна.

 

Това са 280 000 долара. За една "пръдня".

 

Трудно е обаче да се провери със сигурност дали наистина го е продал; ординалите са в началото на своето съществуване и няма пазар като OpenSea, където обществеността да може да провери.

 

Но все пак... кара ви да се замислите колко доходоносно може да бъде да отпускате душата си понякога.

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога