Регистрация

Стейбълкойнът USDC и криптопазарът, след срива на Silicon Valley Bank

Стейбълкойнът USDC и криптопазарът, след срива на Silicon Valley Bank

Цената на USDC, която обикновено е стабилна, потъна от 1 долар до 0,89 долара, докато газ таксите на Ethereum скочиха часове след фалита на криптобанката.

 

Кризата с криптовалутите премина на следващо ниво рано в събота, когато фалитът на Silicon Valley Bank (SVB) доведе до зацикляне на някои от основните системи на индустрията.

Цените на стейбълкойните бяха силно волатилни, а газ таксите се покачиха, тъй като инвеститорите се опитаха да преместят парите си часове след като регулаторите затвориха SVB на фона на масовото напускане на банката, която беше свързана с крипто. Това беше втората банка, свързана с криптовалути, която фалира тази седмица.

 

Вследствие на това министърът на финансите Джанет Йелън свика водещите финансови регулатори, за да обсъдят срива на SVB. Не след дълго криптопазарите претърпяха сътресения, което подсказва, че продължилият повече от година мечи пазар е навлязъл в още по-мрачна фаза.

Налице са отзвуци от световната финансова криза от 2008 г., когато лошите новини биваха следвани от още по-лоши новини. Макар че в случая с криптовалутите, при които липсва централна банка като Федералния резерв, която да може да спаси индустрията, въпросът остава: Как ще свърши това?

 

Стейбълкойнът USDC на Circle Internet Financial сериозно се отклони от предвидената цена от 1 долар - потресаващо за продукт, замислен като място, където инвеститорите могат безопасно да съхраняват парите си. Двойката USDC/USDT (която проследява монетата на Circle спрямо по-голямата монета, емитирана от Tether) потъна до 0,89 USD на борсата Kraken в 03:49 UTC в събота - далеч по-ниско, отколкото някога е достигала в условията на пазарен стрес, последвал провала на FTX през ноември.

 

 

Компанията за финансови услуги потвърди късно в петък, че около 3,3 млрд. долара от резервите, подкрепящи втория по големина в света стейбълкойните, са били обвързани в SVB.

 

Стейбълкойните извличат стойността си от тези резерви; ако един от тях струва повече от 43 млрд. долара - както USDC по-рано в петък - би трябвало някъде да са скрити приблизително толкова парични средства или подобни на тях инструменти с фиксирана доходност, които да го подкрепят. Пазарната капитализация на USDC вече спадна под 40 млрд. долара.

Междувременно в един момент USDT скочи до 1,06 долара на Kraken спрямо щатския долар - ниво, което почти никога не достига, тъй като инвеститорите изглежда изкараха парите си от USDC.

 

Газ таксите, които измерват колко струва извършването на трансакция във веригата, скочиха. За Етериум медианната такса за газ скочи до около 231 пункта, в сравнение с диапазона от около 20 до 40, наблюдаван по-рано в петък, според Nansen.ai.

 

 

Криптовалутите се раждат след кризата от 2008 г., а според някои и в отговор на нея. Биткойнът на Сатоши Накамото дебютира в свят, в който правителствата току-що бяха подкрепили финансовата система, наливайки пари в нея. При криптовалутите липсва такъв централизиран орган. Ако клиентите на SVB, включително Circle и неговия стейбълкойн USDC, са принудени да приемат обезценка на парите си, последиците са неясни.

 

Така че кой, ако има някой, ще се намеси?

Когато главният изпълнителен директор на Razer Мин-Лян Тан написа в Twitter късно в петък, че Twitter трябва да купи SVB и да се превърне в дигитална банка, милиардерът Елон Мъск написа в отговор: "Отворен съм за идеята".

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога