Регистрация

Работи ли осредняването на покупната стойност (DCA)? 3 изключително важни въпроса и отговора

Работи ли осредняването на покупната стойност (DCA)? 3 изключително важни въпроса и отговора

Времената на изключителна нестабилност на пазара не са новост в света на инвестирането, но въпреки това могат да бъдат притеснителни. За наше щастие, някои мъдри мислители, икономисти и инвеститори са се опитвали да измислят методи и подходи в миналото, за да сведат до минимум ефектите от нестабилността върху инвестиционните портфейли. 

Днес отговаряме на три от най-горещите въпроси относно стратегията, създадена за постигане на тази точна цел: осредняване на разходите, познато още като dollar cost averaging.

 

Ако сте инвестирали известно време, може вече да сте преживели периоди на висока волатилност, но ако току-що сте започнали да инвестирате, това може да е първият Ви път.

Във всеки случай високата или изключителна волатилност, нестабилните движения на цените и внезапните промени на пазара могат да бъдат много стресиращи и страховити за всеки инвеститор, опитен или не. Това е така, защото емоциите и инвестирането обикновено вървят ръка за ръка.

 

Така че, ако откриете, че се чудите какво ще или може да се случи с Вашите инвестиции в моменти като тези, не се притеснявайте, това е естествено. Въпреки това, ако действате импулсивно, без да оцените рационално чувствата си, рискувате да вземете прибързани решения, за които може да съжалявате по-късно.

Нещо, което ни помогна и може да помогне и на Вас в тази фаза на изключителна пазарна волатилност, е едно много просто осъзнаване: това не се случва за първи път. 

Поради това много експерти, икономисти и инвеститори в миналото вече са се опитвали да измислят методи и подходи за намаляване или най-малкото смекчаване на ефектите от силно нестабилния пазар върху инвестициите. Някои от тези методи и подходи се доказаха като полезни или ефективни през годините и все още се използват до ден днешен.

Днес отговаряме на три от най-често срещаните въпроси относно този подход към инвестирането, който е роден, за да се опита да облекчи ефекта от един нестабилен пазар: осредняване на покупната стойност.

 

1. Какво е осредняване на покупната стойност?

Терминът е използван за първи път като „осредняване на покупната стойност в долари“ от икономиста Бенджамин Греъм в книгата му „Интелигентният инвеститор“ през 1949 г.

Накратко, осредняването на разходите е подход към инвестициите, който включва инвестиране на фиксирани суми пари в актив редовно - т.е. седмично, двуседмично, месечно - за дълъг период от време. Можете да го разглеждате като обратното на инвестирането на голяма сума пари в актив наведнъж, докато пазарните условия са благоприятни.

Крайната цел на осредняването на покупната стойност е намаляването на средната цена на единиците от актива, който купувате във времето.

 

Имайте предвид, че този подход се основава на идеята, че стойността на актива, в който инвестирате, ще нарасне. Ето защо е от първостепенно значение да се образовате и наистина да направите проучване, преди да инвестирате в проект - въпреки че това се отнася за осредняването на разходите и всичко останало в инвестирането.

За разлика от пазарния график и други инвестиционни стратегии, които биха изисквали от Вас да наблюдавате отблизо пазарните условия и развития, при осредняването на разходите вие ​​просто трябва да решите в какво искате да инвестирате, колко и на какъв интервал.

 

2. Какво общо има осредняването на разходите с променливостта?

Основната цел на тази популярна инвестиционна стратегия е облекчаване на ефектите от нестабилността на цените върху Вашите инвестиции.

 

Въпреки че не е възможно да се предскаже пазарът или да се знае какво ще се случи в бъдеще (в противен случай всички щяхме да купим Биткойн още през 2011 г., нали?), осредняването на разходите е предназначено да намали средната цена на единиците активи, които купувате с течение на времето, като по този начин ограничава ефектите, които един нестабилен пазар може да има върху въпросната средна цена.

 

Нека да видим практически пример за това как работи осредняването на разходите и неговия ефект върху средната цена на единица от вашия актив:

Ако редовно инвестирате в актив, вероятно ще преминете през спадове и пикове. Като останете дисциплинирани и инвестирате редовно, ще получите повече от актива, когато пазарната му цена е надолу, и по-малко, когато пазарната му цена се повиши. Колкото по-дълго възприемате подход за осредняване на разходите, толкова по-малко може да бъде въздействието на краткосрочните ценови колебания върху Вашата инвестиция.

 

3. Какви са плюсовете и минусите на осредняването на покупната стойност?

Не всеки подход е подходящ за инвестиционните нужди на всеки и осредняването на разходите не е изключение. Преди да решите дали този подход може да работи за Вас или не, помислете за неговите плюсове и минуси:

Плюс: Осредняването на разходите е достъпно

Някои инвеститори избират инвестиционни подходи, които може да изискват от тях да инвестират голяма сума пари в актив, когато цената е надолу, надявайки се бързо да получат висока възвръщаемост. Въпреки това, разполагането на еднократни суми пари, готови за инвестиране, не е възможно за всеки.

Осредняването на разходите не изисква големи суми, но е проектирано да работи с по-малки и редовни инвестиции. Ето защо осредняването на разходите се счита за по-подходящо за начинаещи или за инвеститори, които не могат да инвестират големи суми наведнъж или не им е удобно да инвестират голяма сума наведнъж.

 

Професионалист: Осредняването на разходите може да ви помогне да спестите време

Тъй като осредняването на разходите има за цел да минимизира променливостта в дългосрочен план, като възприемете този подход, няма да е необходимо постоянно да проверявате пазара, търсейки подходящия момент за инвестиране. Вместо да определяте времето на пазарите, всичко, което трябва да направите, е да решите в кои активи искате да инвестирате, каква сума и колко често.

 

Плюс: Осредняването на разходите намалява емоционалното инвестиране

Когато решите да се придържате към последователен, дългосрочен график за инвестиране, вместо да разполагате с еднократна сума, готова за инвестиране в точното време, няма да е необходимо да се стресирате твърде много относно неблагоприятните пазарни условия и нестабилността на пазара. Когато имате дългосрочна цел, моментите на изключителна нестабилност може просто да се окажат временни неуспехи.

В този смисъл осредняването на разходите може да помогне за премахване на емоционалния компонент от вземането на решения. Това обаче важи само ако смятате, че стойността на актива, в който сте инвестирали, в крайна сметка ще се повиши.

 

Минус: Повече транзакции може да означават повече такси

Когато инвестирате чрез брокер, таксите са част от сделката. Инвестирането на еднократна сума наведнъж може да ви струва по-малко такси, отколкото многократни плащания във времето.

 

Минус: еднократна сума в точното време може да генерира повече възвръщаемост

Винаги има шанс, че инвестирането на еднократна сума в точното време може да Ви спечели повече пари от обичайния инвестиционен график. Ако разгледате изображението по-горе, можете лесно да видите как инвестирането на €600 през май ще ви купи повече единици, отколкото разпределянето на същата сума за шест месеца.

 

Заключение

Осредняването на разходите може да бъде подходящ вариант за инвеститори, които предпочитат да държат погледа и ума си настрана от пазара, когато времената са трудни, за инвеститори с дългосрочни цели, за инвеститори, които могат да отделят малки суми пари за инвестиране или за инвеститори, които споделят всички изброени.

 

Всеки е различен. Важно е да имате предвид, че не всеки инвестиционен подход е подходящ за целите и толерантността към риска на всеки, осредняването на разходите не е изключение. Трябва да вземате добре информирани решения и да приспособите инвестиционната си стратегия към Вашите специфични нужди и цели.

 

И един съвет:

Независимо каква инвестиционна стратегия изберете, никога не трябва да инвестирате повече, отколкото можете да загубите.



Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога