Регистрация

Paul Tudor Jones: Решението на неясното уравнение на ФЕД - Биткойн.

Paul Tudor Jones: Решението на неясното уравнение на ФЕД - Биткойн.

След вчерашния брой за инфлацията, днес си говорим за нашия стар приятел Paul Tudor Jones. 

PTJ е част от групичката на хедж фонд инвеститорите. Той е започнал да инвестира през 1980, като е известен с предвиждането на т.н Black Monday Crash през 1987. Той и неговият екип продължително разучават кризата от 1929 като са убедени, че нещо голямо е на път да се случи. 

 

Няколко седмици преди Black Monday Crash PTJ и неговата корпорация правят огромен завой спрямо останалия пазар, като влизат агресивно в short позиции. Пазарът пада с 22% за един ден, най-големият спад в историята дотогава. 

В днешни дни Jones все още продължава да инвестира и менажира милиарди долари - $44.6 млрд да бъдем конкретни. 

 

Преди две години, когато светът затвори врати, инвеститорите имаха мечи поглед, тълпата на Robinhoon започна да обръща курса. Идеята, че ФЕД и останалите банки по света ще направят всичко възможно, за да не позволят пазарът да се сгромоляса, бе на дневен ред. 

Тогава PTJ излезе със доклада The great monetary inflation theses, в който написа, че това е най-голямото фискално пилеене на пари, което някога се е случвало. Той сподели притесненята си, че то се случва толкова бързо и с огромна сила. Това писмо прозвуча като предупреждение за всички инвеститори, като им даде и решението на неясното уравнение на ФЕД - Биткойн. 

С банките по света, даващи кредит и позволяващи на всеки да прави каквото си поиска с парите, според PTJ Биткойн е решението. Фактът, че инвеститор като него влиза в света на крипто и конкретно на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, накара други да разучат валутата.

 

Нещото, което е привлякло вниманието в листата от активи и съчетава пазител на стойност, който може да устои на огромната инфлация бил Биткойн. 

В едно от следващите си интервюта PTJ сподели, че безхаберието на ФЕД за инфлацията дава зелена светлина за инвестиции в рискови активи. 

След като дълго време ФЕД определяше инфлацията като преходна и причинена от несъответствие в търсенето и предлагането, през есента те смениха тона. Покачването на лихвите с 0.5% бе първата стъпка към опитите за намаление на инфлацията, като PTJ споделя, че те могат да достигнат и 2.5% през септември. 

 

Въпреки този момент, който излага рисковите активи като крипто в период на спад, дългосрочната визия на PTJ е интересна.

Според него банките и правителствата спират развитието на Биткойн, защото той задвижва темпа към деглобализация. Той прескача границите и разрешава безпроблемна обмяна на стойност на глобално ниво в рамките на секунди. 

Втората причина PTJ да е long в Биткойн е интелектуалната среда. Той казва, че мнозина от най-големите умове в университетите имат интерес от Биткойн, а това е добра движеща сила за успех. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога