Регистрация

Нова фаза в пазарите: Рецесия

Нова фаза в пазарите: Рецесия

Време е да дискутираме инфлацията.

 

Ако следиш броя от известно време, то със сигурност знаеш, че инфлацията е тема, над която държим око.

Всъщност числата излязоха преди няколко дни, но главна тема бе стейбълът UST, който загуби пега си. 

 

Кратък ъпдейт над това: развитието на събитията продължава да среща нещастна участ. Terra бе делистната от много крипто борси, а UST е далеч от $1. Никой не знае какво следва в бъдещите седмици. 

 

А сега нека се върнем на принтирането на пари. 

Един от фокусите на мнозина след Ковид е именно инфлацията. И докато едни инвеститори се възползваха от случая, други започнаха да дискутират как всички нови пари, които заляга системата, ще повлияят в дългосрочен план. 

Някои смятаха, че историята от 2008 е на път да се повтори, но различното бе, че този път ФЕД даде пари пряко в ръцете на населението. Имена като Paul Tudor Jones споделиха, че инфлацията е неизбежна. 

И макар председателят на ФЕД Powell дълго се опитваше да замаже очите ни, то числата са ясни. 

Речите, че повишаването на цените е моментно и е породено от несъответствие в търсенето и предлагането (след като глобалният пазар се отговори) бързо бяха заменени. С новата си кандидатура за глава на ФЕД Powell смени тона и каза, че инфлацията е проблем и имат средствата да се справят с нея. Дали? 

 

ФЕД пое нова политика в опит да дръпне лоста на галопиращата инфлация. Покачване на лихвените проценти и редукция на баланса. Наскоро обявиха и покачване на лихвените нива с 0.5 пункта, нещо невиждано от години. Разбира се всички знаем, че това повлияе на цената на рисковите активи - крипто начело в листата. 

Точно поради тези взети мерки данните за април са важни, а те показват, че опитите да минем през това препятствия без рецесия са обречени на неуспех. 

Годишната инфлация за април е 8.3% и макар да е по-ниска от тази за март (8.5%), то тя е над очакванията за 8.1%. Месечната инфлация пък е 0.3%. Храната и енергетиката са се повишили с 6.2% на годишна база - 0.6% повече от очакваното. Наемите - 0.5% за месец. 

И макар спрямо предходния месец да изглежда, че вече е достигнала своя пик и следва задържане или намаляване на темпа, то месечните данни (както видяхме) имат друго мнение. 

 

Темата за инфлацията води след себе си и променливи становища по политиката. 60% от американците не подкрепят икономическата политика на Biden. По време на една от последните си речи той сподели, че нивата на инфлация са неприемливи и намаляването им е негов топ приоритет. Той също каза, че тази политика е пряко зависима от ФЕД. За някой това е предаване на топката в ръцете на Powell.

Какви ходове обаче ще предприеме той? Възможно ли е повишение на лихвите с 0.75 пункта? 

 

Рецесията става все по очевидна. От началото на годината $35 трилиона са били “изтрити” от пазара. Крипто е надолу с $1 трилион. 

Навлизаме в нова фаза на нашия разговор за инфлацията, който изглежда все по безизходен. Затягаме коланите!

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога