Регистрация

Основателят на FTX, Сам Бенкман-Фрийд, арестуван на Бахамите

Основателят на FTX, Сам Бенкман-Фрийд, арестуван на Бахамите

Властите на Бахамските острови са арестували Сам Бeнкман-Фрийд само ден преди опозореният бивш главен изпълнителен директор на FTX да даде показания пред Конгреса на САЩ.

 

Бeнкман-Фрийд е бил арестуван от Кралската полиция на Бахамските острови след официално уведомление от правителството на САЩ, че е повдигнало наказателни обвинения срещу него, според изявление на главния прокурор на Бахамските острови и министър на правосъдието Райън Пиндър от 12 декември.

 

Позовавайки се на лице, запознато с въпроса, на 12 декември The New York Times съобщи, че обвиненията срещу Банкман-Фрид включват измама по електронен път и с ценни книжа, и пране на пари.

 

САЩ вероятно ще поискат екстрадирането на Бенкман-Фрийд, като Пиндър заяви, че Бахамските острови "незабавно" ще обработят всяко искане за екстрадиция.

 

Министър-председателят на Бахамските острови Филип Дейвис заяви, че и двете държави имат "общ интерес от подвеждането под отговорност на всички лица, свързани с FTX, които може да са предали общественото доверие и да са нарушили закона".

 

На 12 декември в Туитър прокуратурата на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк заяви, че властите на Бахамите са арестували Бeнкман-Фриxд въз основа на обвинителен акт, който тя е внесла и планира да разпечата "сутринта".

 

На 10 декември Bloomberg съобщи, че прокурори от Ню Йорк, агенти на ФБР и регулаторни органи са се срещнали с адвокатите на FTX, за да обсъдят документацията, която разследващите искат да получат.

 

Министерството на правосъдието на САЩ "внимателно" проучваше дали FTX неправомерно е прехвърлил стотици милиони по същото време, когато компанията обяви фалит на 11 ноември.

 

По същия начин властите на Бахамските острови провеждат свое собствено "активно" разследване на FTX, както бе обявено на 27 ноември от Пиндър, в което участват Комисията по ценните книжа на страната, звеното за финансово разузнаване и полицейското звено за финансови престъпления.

 

Арестът на Бенкман-Фрийд идва ден преди той да се яви дистанционно, за да свидетелства пред Комисията по финансови услуги в изслушване, разследващо срива на борсата.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога