Регистрация

Дали санкциите срещу Tornado са начало на войната срещу поверителността?

Дали санкциите срещу Tornado са начало на войната срещу поверителността?

Каква е вероятността най-накрая да попаднахме в лапите на регулаторите? Може би не особено малка, след като миксерът Tornado бе санкциониран от Treasury департамента на Америка. 

 

Първо да започнем с това какво правят крипто миксерите. Те са инструменти, с които се разрушава потенциалната идентификация на дадена транзакция, като чупят връзката между изпращащия и получаващия адрес. Накратко транзакциите отиват в басейн. След като излязат проследимостта им на блокчейна не е толкова лесна, колкото обикновено. 

 

Това е технология, която повишава поверителността в крипто екосистемата и е ключовата тема на днешния брой. 

 

Официалното становище срещу Tornado идва от Офиса за контрол над чуждите активи (Office of foreign assets control - OFAC) при Treasury. Те казват, че от създаването си през 2019, Tornado е бил използван за прането на $7 млрд. $455млн от тях са било изпрани от севернокорейска група хакери. 

 

Браян Е. Нелсън, глава на Тероризма при Treasury, сподели, че миксерът неколкократно се е провалил в извършването на ефективен контрол за справяне с прането на пари. Treasury ще продължи агресивно да следи за миксери, които се използват за изпиране на дигитални валути и ще преследва тези, които асистират в дейността. Което говори, че Tornado е само началото на нещо много по-голямо. 

 

В едно от обясненията си Treasury казва, че Tornado оперира на блокчейна на Етериум и безразборно подпомага извършването на анонимни транзакции. Това обаче не е всичко, защото според регулатора дейността на смесване на транзакции е в ущърб на националната сигурност на САЩ. 

 

Но може ли реално Tornado да бъде санкциониран? Според един от създателите на технологията протоколът не може да бъде спрян. Така се намалява рискът трета страна да има влияние върху транзакциите. Той допълни, че от компанията отговарят на всички законови изисквания и че попадат под закон, който ги изключва от регулациите за трансфериране на пари. 

 

След съобщението обаче, говорител на Treasury сподели, че не е съгласен, че санкции не могат да бъдат наложени. С две думи Treasury искат да стопират миксирането за всички! 

 

Крипто обществото беше доста вокално по въпроса. Според повечето това е най-големия ход, който Treasury са правили срещу крипто до момент. Друго, което прави впечатление, е как се набляга не е само до прането на пари, а и до сигурността на Америка. Tornado може да бъде добавено в OFAC SND листата, който идентифицира хората, включени в терористични действия и не им дава да се възползват от финансовата система. Добавянето на Tornado в списъка е добавяне на технология, а не на конкретен човек или групировка. Това прави ходът важен и от тази перспектива. 

 

Всеки може да получи средства в своя портфейл, за които не предполага, че са били миксирани чрез Tornado и това да го направи подозрителен пред регулаторите. Интересното е, че дори няма възможност да отмениш транзакцията, когато тя пристига. Може би в бъдещето ще има портфейли, които могат да приемат или отказват транзакции? 

 

Но по-важната дилема към момента е какво точно се случва с парите на Tornado в момента и каква ще е идеята на Treasury по отношение крипто поверителност. Дилън Лаклеър написа, че дори да държиш Биткойн, трябва да държиш под око ситуацията. Войната за поверителността тепърва започва. 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога