Регистрация

Краят на Celsius

Краят на Celsius

След като вчера направихме разширен разговор за макро, високата инфлация и повишението на лихвените проценти, по стара традиция се връщаме в крипто, за да разгледаме една история, която сериозно разтресе индустрията. 

 

Всички пазари са потърпевши от отпусната политика на ФЕД за последните 12 години и сега, когато започват да стягат юздите, рисковите активи са засегнати най-сериозно. В същото време конкретно в крипто се случиха и много фалити - Terra, 3AC, Voyager, а вече официално и Celsius. 

По-рано тази седмица говорихме именно за 3AC и може би не очаквахме да покрием още един фалит на голяма крипто компания в същата седмица. Но обстоятелствата ни принуждават. 

 

През последните седмици Celsius се опитваше да върне парите на умните договори, от които бе взел на заем, да отключи заключените средства, които да използва за разплащане. Кредиторите на компанията, в това число и клиентите, бяха оставени за след това - за десерт. 

 

Но във вторник департаментът по финансови регулации на щата Вермонт съобщи, че Celsius е изпаднал в “тежка несъстоятелност”. Регулаторът продължава, че бизнесът е използвал своите активи и тези на клиентите си, за различни рискови и неликвидни позиции с цел да предостави обещаното количество лихва. Департаментът напомни, че акаунтите, които получават лихва за предоставени активи, всъщност са нерегистрирани в щата, нещо, което се знае още от миналат година. 

 

Но скептицизмът на Вермонт се оказа правилен, защото в сряда Celsius подаде глава 11 за банкрут пред съда. Тази глава включва разпоредба, според която клиентите не могат да подават жалби срещу бизнеса. Съдът от своя страна ще наблюдава процеса и би трябвало да се разплати с кредиторите, като е възможно някои от тях да получат изплащането със забавяне, да не получат цялата обещана лихва, а дори да бъде орязана и сумата, която са предоставили първоначално.

 

Celsius сподели, че са предприели замразяване на депозити именно поради възможността някои от клиентите да изтеглят сумите си, оставяйки останалите без никаква наличност. 

 

Факт е, че всеки иска да получава голямата лихва, която Celsius предлага, но една от поуките е да обърнем сериозно внимание на къде държим койните си. Не напразно е казано “не са твоите ключове, не са твоите койни”. Безплатен обяд няма, а поставянето на койните в трети компании особено във времена като сегашното, е доста непрепоръчително. 

 

Тези фалити е възможно да задвижат цяла вълна регулации и говорейки за тях, предишният съветник на Ripple Майкъл Бар е потвърден като вицепредставител на ФЕД. Той ще отговаря за надзора на банковата система, както и на небанковите институции - доста сериозна тема. И макар това да ни изглежда доста булиш, то има и над какво да държим внимание. През 2020 Бар е бил съавтор на проучване, което казва, че proof-of-work, a съответно Биткойн, консумират голямо количество енергия и са неефективни. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога