Регистрация

Какво стои зад нарастващото напрежение между САЩ и Китай?

Какво стои зад нарастващото напрежение между САЩ и Китай?

Какво видяхме през последните месеци, всички пазари се влияят както от политиката на ФЕД, така и от макро факторите. Вчера се проведе срещата на FOMC, при която се реши повишението на лихвените проценти да е 75 пункта, въпреки очакванията на някой за 100 пункта. Това накара пазарите да реагират положително, като S&P 500 отбеляза повишение с 1.39%. Крипто пазарът също видя положителен ръст, като Етериум е нагоре с 13% за последните 24 часа. Повече за темата обаче ще разгледаме в утрешния брой, защото днес ще се фокусираме на какво е в основата на конфликта между САЩ и Китай. 

 

Днес президент Байдън ще има среща с президента на Китай Си Дзинпин. По-конкретно един от проблемите, които стои на дневен ред е визитата на Нанси Пелоси, глава на Камарата на представителите, в Тайван. Първоначално визитата трябваше да се проведе през април, но поради здравословни проблеми бе отменена за август. 

 

Тя ще е първото голямо посещение на върховен американски политик в Тайван от 25 години насам. Посещението на Пелоси не се нрави на Китай. Китай намира Тайван за своя територия. Бенджинг дори показва открито упорството си срещу визитата - представител на Министерството на външната политика сподели, че визитата сериозно ще наруши принципите между САЩ и Китай. Тя ще доведе до увреждане на суверенитета на Китай и до териториалната ѝ почтеност. Говорителят добави, че Китай ще вземе и сериозни мерки по опазването на своята териториална цялост. 

 

Това накара президент Байдън да сподели мнение, че визитата трябва да бъде отменена, за да се избегнат евентуални военни действия. 

 

В същото време Китай среща сериозни вътрешни проблеми. В един от предходните броеве говорихме за банковия проблем, при който хората в областта Хенан не могат да теглят от депозитите си от април насам. Китайският сектор на недвижимо имущество е основната пречка. Той е най-големият в света с пазарна капитализация от $1.7Т. За сравнение пазарът в САЩ е 7 пъти по-малък. Строителите изпадат в банкрут с голяма скорост - 91 фирми от началото на годината. Това е огромен процент в сравнение с общо 54 компании фалирали за последното десетилетие. 

 

В допълнение кредитната система по жилищата в Китай също е по-различна - тя дава възможност за закупуване на недовършено жилище. Фалитът на толкова много компании оставя кредитополучателите да плащат за жилище, което никога няма да бъде готово. Те заплашват да спрат плащанията към банките и така финансовата система остава в несъстоятелност.

 

По последни данни, $6В в депозити трябва да бъдат изплатени. 

 

Китай е пред сериозена дилема - дали да предостави ликвидност на банките и да осигури дългосрочна стабилност или да дисциплинира сектора и да рискува обществото да загуби доверие в банковата система. 

 

Още по-широкообхватен спектър е, че през октомври се провежда 20 събрание на Комунистическата партия. Очаква се Си Дзинпин да се кандидатира за президент отново, а дори има слухове, че ще стане доживотен президент на Китай. С всички тези вътрешни проблеми и връзките с останалите страни, имаме политик, който към момента е концентрирал голямо количество власт, а иска и още. 

 

САЩ е поставена в трудно състояние що се касае до Тайван. Тайван доставя 90% от компютърните чипове на страната. Насоката, която ще предприемат американците е към създаване на по-голям процент от чиповете сами, а дали Нанси ще направи визитата - ще видим следващия месец.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога