Регистрация

ФЕД направи своето решение. Вдига лихвите със 75 пункта

ФЕД направи своето решение. Вдига лихвите със 75 пункта

Обещаното от вчера е изпълнено! 

Днес ще говорим как пазарите виждат най-новото повишение на лихвените проценти от 75 базисни пункта. Срещата на FOMC през тази седмица бе едно от най-очакваните събития през месеца, особено като се има предвид лятната ваканция на политиците през август. 

 

🏖️Може би е време и за твоята лятана ваканция! Комбинирай крипто + незабравими моменти с нашата лятна промоция!

 

Преди това супер бързо обобщение на къде се намираме. От началото на годината ФЕД започна да предприема най-бързите мерки по промяна на политиката си от десетилетия. Само до седемте месеца, изминали от 2022, вече имаме 3 повишения на лихвените проценти. Последният път, когато подобни събития са се случвали в САЩ, е било през 80-те години. 

 

Целта, разбира се, е инфлацията да бъде поставена под контрол, преди очакванията на населението за покачващите се цени да стане новата реалност. Ако населението очаква цените да продължават да се покачват в обозримото бъдеще, то ще купува повече стоки и услуги днес. Това прави вземането на мерки от страна на ФЕД още по-трудно при такава критична ситуация. 

 

Немалка група от хора определят момента като тази през 70-те години, когато поради невзимането на адекватни и навременни решения от ФЕД, инфлацията излиза извън контрол. Последващото повишение на лихвените проценти от двуцифрени числа, изпраща икономиката в рецесия. Пауъл отказва да води стъпките на Артър Бърнс (председателят на ФЕД, който не е взел монетарните мерки). И с право - все пак кой политик би искал да бъде запомнен като причинил най-голямото принтиране на пари и след това рецесия.

 

Отново към днес. 

Очакванията ни за повишение на лихвите с 50 пункта за юни и юли бяха осквернени от данните за инфлацията. Така стигнахме до 75 базисни пункта или с други думи най-голямото повишение на лихвите от 1994. С инфлация от над 9% за юни, голяма част от инвеститорите предполагаха, че ФЕД ще вземе драконовските мерки от 100 пункта повишение на лихвите. Този цял процент ни показа как пазарите са по-склонни да реагират на очакванията си повече, отколкото на реалните данни. Фактът, че ФЕД вдигна лихвите със 75 пункта накара инвеститорите да се настроят положително. В деня на срещата S&P 500 се покачи с 2.6%, Nasdaq с 4%, Биткойн тръгна нагоре с 8.6%, а Етериум с 15.7%.

 

💵Продай USDT със 70% отстъпка от комисионната!

 

В допълнение ФЕД сподели, че вече вижда очакваните резултати - индикаторите за потребление и продукция са се понижили, консуматорското потребление също се е понижило значително, а пазарът на недвижимо имущество се охлажда. 

 

Това, което липсваше на срещата, бе представата на ФЕД за следващите срещи. Пауъл каза, че ще вземат мерки “среща за среща”, виждайки как се променят индикаторите и инфлацията. Пазарите възприеха това положително, като се надяват вече да сме достигнали или скоро да достигнем пика на повишението на лихвите. От друга страна Джефри Розберг от Blackrock смята, че това е като победа на надеждата пред опита. 

 

Пауъл беше ясен, че целта му в дългосрочен план е постигане на стабилност на цените. Той ясно каза, че в краткосрочен план тази политика може да създаде трудности на пазара на труда, но мерките са необходими за просперитета в дългосрочен план. 

 

Дали нагласите за вече достигнатия връх на лихвените проценти обаче създава повече място за инвестиции в крипто? Очевидно, очакването на сливането на Етериум през следващите месеци влияе на цената положително, въпреки макро факторите. 

Изглежда тази крипто зима е по-различна от останалите. За тези от нас, които искаха зрелище, ето го. 

 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога