Регистрация

Енергийна криза в Европа?

Енергийна криза в Европа?

В последния ден на август крипто пазарът изглежда доста тих. Причина за това има не само края на лятото, а разбира се и фактът, че всичко сме вперили поглед в макро новините - главно инфлацията и растежът. 

 

Както разгледахме в броя вчера ФЕД има намерение да продължава да повишава лихвените проценти, като успоредно с инфлацията, се намалява и активността в икономиката. Вече виждаме намален темп на БВП навсякъде по света, но Америка се справя доста по-добре, сравнено с нас европейците. И има защо - срещаме не само пост Ковид инфлация, а и геополитически промени, които значително разтърсват цените на енергията и суровините. Преди няколко броя говорихме за евентуалната криза с храната, а днес ще обърнем внимание на енергията. 

 

В понеделник цената на електроенергията в Германия е достигнала €1 000 за мегаватчаса и продължава да се покачва. Хората се насочват към други източници на отопление през зимата като дърва за огрев, но цените им са се удвоили в рамките на последните шест месеца. Най-големият вносител на дърва през миналата година разбира се е била Русия, която очевидно не е опция тази година. Означава ли това, че близките паркове ще останат без дървесина? 

 

Надяваме се не! Министърът на икономиката на Германия сподели, че захранването на резерва на страната с газ се движи по план. Очаква се таргетът от 95% капацитет да бъде достигнат в началото на септември, въпреки поставения срок за октомври. Той също сподели, че: “след това компаниите ще имат възможност да изтеглят газта за зимата по план и да я предоставят на индустрията и домакинствата.”

 

И ако всичко изглежда наред, то миналата седмица Газпром съобщи, че ще спре доставките по Северен поток 1 за три дни между август 31 и септември 2. Причината - компанията написа, че съоръженията се нуждаят от непланирана поддръжка. Дали ще продължи потокът на газ ще разберем до края на седмицата. 

 

Повишаващите се цени на електроенергията и газта събудиха дискусия на европейско ново и Европарламентът планира да се намеси. Целта е да се създаде инструмент, който да разруши връзката между цените за газта и електричеството. Те добавиха, че ще вземат спешни мерки, за да адресират проблема, причинен частично и от спекула. Освен доставките, пазарът на двете суровини е с изключително ниска ликвидност, което означава, че малки поръчки могат да влияят на цената. Поради високите разходи много от бизнесите изпадат във финансови затруднения. 6 от електро доставчиците в Англия срещат банкрут, а най-големият енергиен доставчик в Австрия изпадна в неплатежоспособност. 

 

Освен намесата с регулация на цените, ЕС може би ще се наложи и да опрощава дългове. Дали ще го направи или ще остави още енергийни фирми да изпаднат в неплатежоспособност, което допълнително ще повиши цените? 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога