Регистрация

CeFi губи привърженици. Разцветът на DeFi?

CeFi губи привърженици. Разцветът на DeFi?

Танкове и екипи с оръжия са по улиците. Може би си мислиш, че говорим за Украйна, но не. Това е Китай, провинцията Хенан (Henan), ако трябва да бъдем конкретни.

 

А какво правят танковете там - защитават локалните банки. 

 

Скандалът започна през април, когато на клиентите на банките бе забранено да теглят своите средства, поради “системен ъпдейт”. През май китайските власти съобщиха за разследване на седем акционера на Henan Xincaifu Group. Според тях групата е взела контрол над пет местни банки чрез “вътрешни и външни тайни споразумения” и “незаконно събрани” депозити. 

 

Така до днес китайските граждани не могат да достъпят средствата си от черти месеца. Така че се запътиха към улицата, където да протестират. Но правителството изпрати не само полиция срещу тях, която ги напада без предупреждение, а и танкове. Да, точно така - танкове, все едно тези хора не са изработили средствата си, все едно не са се лишавали от тях, за да осигурят по-добро бъдеще за себе си и своите близки. 

 

Банките са обещавали по-висок лихвен процент, като средствата, събрани от депозити, са били използвани за инвестиране в други финансови продукти. Почти всички активи на банката са отклонени, оставяйки я с почти никакви пари, на прага на банкрута. 

 

Това доста напомня на историята от последните няколко месеци в крипто. Бърз обзор може да видим в tweet-а на Dan Held. 

Това, което ни трябва пряко днес са само щипка от тях. Luna и UST се оказаха началото на колапса на цялата система. Последваха Celsius, BlockFi, 3AC. Докато всички мислехме, че 3AC са crypto savvy инвеститори с мироглед на пазара за 5 години напред, май сме се лъгали. Нека не забравяме и Voyager. 

 

Това значи ли, че DeFi е умрял, може ли тези протоколи да сложат края на най-децентрализираните финанси някога в историята на човечеството. Отговорът е не - децентрализацията е именно това, което ни е необходимо, за да се справим с геополитически и местни промени на настроенията. Децентрализацията е в своята чиста и съкровена форма единствено и само, когато връзката с протокола е директна. Кодът е закон! 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога