Регистрация

Крипто в регулаторен и институционален аспект

Крипто в регулаторен и институционален аспект

През последните броеве наблягаме на инфлацията и макро събитията, затова в днешния брой ще се фокусираме над регулаторния и институционален аспект. 

 

През мислите дни главната тема навсякъде бе SEC, която се присъединява към Департамента на справедливостта, който хвана в крачка трима предишни служители на Coinbase. Те са използвали фирмена информация и са обвинени в “insider trading”. 

 

Интересното е, че SEC се присъедини към случая, като казва, че 9 от токените, предлагани от крипто борсата, са всъщност ценни книжа. При този случай Coinbase е трябвало да регистрира токените пред SEC. 

 

Странно е обаче как SEC тръгва да се включва в случай, който няма нищо общо пряко с компанията, нито с проекта. Тя буквално не дава възможност на страните да се защитят пред обвиненията. 

 

Ако искаш да упрекваш компания-издател или крипто борса, би следвало да се запътиш към тях и да изразиш обвинения директно срещу тях, а не да използваш удобен момент. 

 

Това даде повод SEC да започне и разследване срещу Coinbase с въпроса дали борсата предлага нерегистрирани ценни книжа на американските си клиенти. 

 

Докато стоим на регулаторна вълна, обръщаме внимание и на CFTC, които опитват да заградят повече от крипто територията. Докато чакат Конгреса да реши кой има правата да регулира сектора, SEC и CFTC се надпреварват като взимат мерки. Водени от убеждението да защитават инвеститорите и да ги предпазват от рискове, CFTC трансформират своя fintech екип. Той ще получи статута на офис и ще има свой собствен директор. 

 

И за да завършим трилогията, трябва да минем и през Treasury. Конгресменът Джош Готеймър смята, че регулаторът няма достатъчно средства, с които да се бори с крипто престъпността. Той иска в бюджета за следващата година Treasury да се сдобие с допълнителни $3М. 

 

Treasury също е на път да изготви регулации за стейбълкойните към края на годината. Едни от главните въпроси, които ще бъдат разгледани, са дали издателите на стейбъли могат да бъдат небанкови институции и какви ще са резервите, които трябва да имат.

 

Освен регулаторите някои от институциите също правят вълни, въпреки ситуацията на пазарите. Банката Moelis and Co съобщи, че създава група, която ще се фокусира върху инвестиции в блокчейн и дигитални активи. 

Barclays също е на фронта с инвестиция в крипто компанията за опазване на активи Copper.

 

Явно и големите играчи намират индустрията интересна, въпреки червените цифри. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога