Регистрация

В мечи пазар ли сме? 5 важни съвета, за да преминете през бурните времена

В мечи пазар ли сме? 5 важни съвета, за да преминете през бурните времена

Падащите цени на акциите и крипто пазарите за по-дълъг период от време със загуби от най-малко 20% се наричат „мечи пазар“. „Мечи“ като плюшено мече – с изключение на това, че тези развития не носят положителни емоции. Притеснявате ли се за низходящите тенденции или дори крипто зимата? Готови ли сте за хибернация, докато биковете се върнат? В този период моментът изглежда подходящ, за да отделим време и да научим някои от основите на мечите пазари и как да не ни потопят заедно с тях.

 

Използването на термините „бикове“ и „мечки“ за описване на настроенията на фондовите пазари датира от много време - още от 17-ти век. Търговецът на диаманти Джоузеф де ла Вега сравнява събитията на фондовата борса с бойното поведение на две животни - бик и мечка. Но защо?

 

Де ла Вега сравнява възходящите движения на цените и положителните настроения с бик, който прокарва рогата си отдолу нагоре. Обратно, падането на цените и песимистичните емоции са сравними с мечка, която напада с лапата си отгоре надолу.

 

Тук е моментът да изясним част от объркването около мечите пазари, докато ти и твоите активи чакате следващата фаза на възход.

 

1. Това, което върви нагоре, трябва да слезе надолу

 

Бичият пазар е подобен на начина, по който се чувстваш, ако прекарваш страхотно време на парти. Опитваш се да не мислиш за края, но някак си знаеш, че ще свърши и следващата сутрин непременно ще дойде...

 

Въпреки че мечите пазари няма да причинят истински махмурлук и исторически са имали тенденция да продължат за по-кратки периоди от бичите пазари, те все още са трудни за понасяне, особено ако си нов в инвестирането и това е първият ти опит с мечи пазар. Започваш да осъзнаваш, че настроенията на инвеститорите са все по-негативни (и не изчезват) и че активите в портфолиото ти светят в червено.

 

Колко дълго продължава мечият пазар? Въпреки, че никой не може да каже със сигурност, средната продължителност на мечия пазар е около десет месеца, докато най-дългият известен бичи пазар е продължил единадесет години. Това несъответствие може също да бъде причина за презумпцията, че бичите пазари са постоянни по някакъв начин, което може да ни накара да мислим, че растежът е неограничен.

 

Вълшебните думи са “пазарен цикъл”. Цикълът е редовно повтаряща се последователност от събития. В нашия случай тези събития са приблизително четири фази, които са подобни на бизнес циклите, с развитие нагоре и надолу отново и отново:

 

- Фазата на разширяване в цикъл носи растеж и бичи пазари, в които инвеститорите искат да купуват.

 

- Пиковата фаза е белязана от натиск за купуване на зреещите пазари и след това настъпва насищане, тъй като инвеститорите спират да купуват активи на много високи цени.

 

- Пиковете са последвани от фаза на стагнация, при която пазарите отслабват и цените намаляват.

 

- Фазата на разпродажба означава, че пазарите падат до възможно най-ниското си ниво за известно време, преди цикълът да започне отново с фаза на разширяване.

 

- (Никой не знае колко дълго е това „известно време“)

 

2. Познайте най-важните знаци

 

Инфлацията е монетарно явление, което се характеризира с процес на повишаване на ценовите нива на стоките и услугите. Това развитие от своя страна означава, че може да закупиш по-малко стоки за същата сума пари, отколкото си в предишни времена.

 

Докато умереното повишаване на темповете на инфлация е естествено и спомага за поддържане на покупателната способност в средносрочен план, инфлацията става проблематична, когато започне да се ускорява и става все по-несигурна, като едновременно с това увеличава финансовия риск. Нарастващата инфлация често е индикатор за предстоящо покачване на лихвените проценти, което води до спад на пазарните цени и забавяне на икономическия растеж.

 

Централните банки се стремят да намалят инфлацията, като в даден момент повишат основните лихвени проценти, като същевременно се стремят да стабилизират икономиката, без да я забавят твърде много. Тъй като повишените лихвени проценти също означават, че заемането на пари за инвестиции и потребителски разходи чрез финансови институции става по-скъпо за потребителите и компаниите, негативната първа реакция на фондовите пазари на подобни новини обикновено е почти незабавна. Други икономически показатели, като например нивата на заетост, може да отнемат много повече време, за да реагират. Когато лихвените проценти паднат, пазарите обикновено имат тенденция нагоре при първа реакция, тъй като това често се счита за индикация за икономически растеж.

 

И накрая, геополитически фактори като войни, пандемията от Ковид, увеличаването на цените на суровините, както и спадовете след бичи пазари също могат да допринесат за формирането на мечи пазар.

 

3. Умните мечки мислят за всичко

 

Какъв е най-добрият начин да се подготвите за мечи пазар? Има редица предпазни мерки, които инвеститорите могат да предприемат, за да се подготвят за мечи времена. На първо място, не забравяй да планираш предварително за добрите времена, както и за лошите и научиш основите зад фундаменталния анализ и технически анализ на акциите, преди да вземеш каквито и да било инвестиционни решения.

 

Причината за инвестирането в различни активи е, че гарантират високо ниво на диверсификация на портфейла, тъй като различните видове активи са били исторически повлияни от мечите пазари по различни начини, особено по отношение на акциите. Опитай се да помислиш за различните сценарии, които са възможни за различните акции – как съответните индустрии са засегнати от различни видове разработки и какви са присъщите рискове?

 

Практикувай четене на графики за търговия, запознай се с най-важните индикатори при търговия. Измисли своята инвестиционна стратегия много преди мечия пазар и бъди готов за трудни времена.

 

Инвестирането в акции, криптовалути, на фондовите пазари е като всеки един бизнес. Ако не се прави професионално, разумно, премерено и на база факти и премерена информация, много бързо може да се превърне във фалит. 

 

Прочети за борсово търгуваните фондове (ETF), научи за облигации, компании с акции с високи дивиденти и „защитни акции“ (“defensive stocks”), които включват компании, предлагащи стоки и услуги, които винаги са необходими на обществото, независимо от развитието на пазара.

 

4. Не пришпорвай мечката

 

След като мечият пазар определено е тук, за да остане, всъщност е добър момент да правиш няколко неща и да не правиш други. На първо място, не давай превес на емоциите. Hе се паникьосвай и не продавай активите си в момент на емоция. В исторически план възстановяването на мечите пазари има потенциал да осигури висока възвръщаемост, докато продажбата на активи от емоционална реакция може да доведе до загуби завинаги.

 

Не забравяй, че инвестираш и изграждаш активите си в дългосрочен план (купувай и hodl-вай). Пазарите в крайна сметка някога ще се възстановят.

 

5. Изчакай обратът

 

Въпреки че няма сигурни признаци, че мечият пазар е към края си, има знаци, които можеш да наблюдаваш. Те показват покачване на икономическото доверие и как пазарните цикли вървят към подем.

 

Следи корпоративните печалби на любимите си акции, за да видиш дали те се подобряват заедно с други компании и индустрии и други признаци за обрат на пазара, като индикатори за икономическо възстановяване и нарастващо доверие на инвеститорите.

 

Винаги имай предвид, че от теб зависи как инвестираш и какви решения ще вземеш – никога не трябва да инвестираш повече, отколкото можеш да си позволиш да загубиш.

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога