Регистрация

Как да спечелим първия си милион от крипто?

Как да спечелим първия си милион от крипто?

Здравейте!

Отдавна не съм писал лично статия, но тази ще е доста по-различна от всичко, което сме писали и публикували досега. Винаги сме се въздържали от коментари за пари, финансови съвети, лансиране на проекти, монети и т.н. Стараем се да поддържаме едно друго ниво на информативност, защото смятаме, че всеки трябва сам да отговаря за своите финанси и да взема сам решенията за тях. Напоследък обаче наблюдавам една притеснителна тенденция на представяне на криптовалутите като "златна кокошка", която без работа ще ви направи богати, милионери, ще се къпете в пари, ще се возите на яхти, ще почивате на най-скъпите места на света...

Да, това е възможно. Но... както преди време в покер кариерата ми е валидна поговорката... Криптото е труден начин за изкарване на лесни пари. Вие готови ли сте да дадете каквото е нужно от вас, за да може да изкарате тези пари?

По друг начин казано... Готови ли сте да платите цената на тези "лесни пари"?

 

Как се печели първия милион от крипто?

 

Сега ще ви разочаровам, но няма точна формула от три стъпки, по които да спечелите този първи милион. В тази статия обаче ще ви дам някои насоки какво да правите и какво да не, защото някои уроци струват много пари.

Всички сме чували историите за бързо забогатяване и за някой, който е вкарал $100 в някой шиткойн и буквално за няколко дни е спечелил милион долара. Дори наскоро из Туитър вървяха такива с Pepe. За жалост, да ви се случи това е равносилно на печалба от тотото. Шиткойните до голяма степен са хазарт и ако искате да печелите в дългосрочен план, следва да ги разглеждате като рулетката в казиното. Черно/червено дава 2х на парите, а да познаете точното число 36х или 38х( ако е с 00... мисля, не съм сигурен в това). 

 

Какъв е шанса да спечелите 1000х в някой шиткойн? 

 

Така че избийте си от главите, че ще намерите новия биткойн, етериум и т.н. Всеки ден излиза нов биткойн, нов етериум, солана, матик и т.н.

Как ще разберете, че точно вашия е новия?! Това може да покаже само теста на времето, мрежовия ефект, екипа разработчици, токеномиката на коина и още много, много други фактори, които няма как да знаете, когато излезе този койн по дефи платформите.

Тогава какво да правим, за да станем милионери?

Запомнете от мен, че първия милион не е въпрос на пари, а на майндсет, т.е. настройка на ума. 

Да забравите всичко българско в себе си, всяка позьорщина, хейт и т.н. 

Ще дам няколко примера... Виждате някой с Ламбо и естествената реакция на голяма част от хората е... е*аси измамника, сигурно е престъпник, кой знае колко народ е изпържил, аз такива пари не искам. Пфу!

Да, възможно е това да е случая, но не винаги. В България ние сме свикнали да плюем всеки, който има пари по някакъв начин, но замисляли сте се, че има и хора, които честно са спечелили всеки лев, който притежават. Защо не ги използваме за пример, за да се надъхаме?! Защото това означава, че Е ВЪЗМОЖНО да успееш и теб просто те мързи да платиш цената, за да си успешен. Защото този човек вечер не пие ракия със салата от 18:00 ч., той работи понякога до 8-9 вечерта, почти всяка събота и неделя е на разположение и работи, защото знае, че ако не го свърши той, ще го свърши някой друг. А когато го направи някой друг, възнаграждението за този труд ще отиде там.

 Теб просто те устройва да се успокояваш, че причината да не си богат е извън теб и ти няма какво да направиш. Ти не си мързелив, а принципен. Ти не си измамник, затова нямаш, а не да си признаеш, че просто не си готов да спечелиш честно тези пари.

Защото те са много скъпи. Те искат много мисъл, ежедневна работа от 8 до 20 ч., плод на много лишения, загубено време със семейството, липса на баланс между личния и професионалния живот.

Разпознахте ли се или някой от вашите близки в горния абзац? Убеден съм!

Другия проблем, който виждам много често е начина на харчене на пари. Знаете ли как харчат пари милионерите? Те искат нова кола и имат парите да си я купят... Дали си я купуват веднага? Ако имат 1 милион, дали си купуват кола за 1 милион? Не, естествено! Те инвестират разумно и харчат печалбите, защото не искат да се върнат към нямането. От време на време се награждават с нещо по-скъпо, когато постигнат голяма победа. 

Тогава ти защо си купуваш винаги най-новия Iphone, след като месечния ти доход дори не стига за него? А да, ти го вземаш на изплащане срещу 20-30% лихва и правиш някой от горните милионери по-богат, за да може той да си купи новото Ламбо. Няма проблем! Но после като го видиш на улицата му викаш измамник... Не, просто такива като нас им ги купуват. Защото нали знаете, че парите на всички милионери / милиардери идват от ритейла. На колкото по-голям процент от населението успяват да продават, толкова по-богати са.

Така че това е следващия урок! Купувай само нещата, които можеш да си позволиш! Искаш новия Макбук, Айфон или Галакси Флип и т.н., новото Ауди, БМВ, Мерцедес, Тесла Плейд... Изкарай поне 5х на парите, които ти трябват за него и тогава си го купи.

Само това е пътя към дългсрочното богатство! Да харчиш парите, които генерираш по-трудно, отколкото ги изкарваш!

Няма как да не споменем и пирамидите... Вкарваме си спестяванията в някоя пирамида, стискаме палци да си удвоим парите и да излезем. Има два варианта, или ще ви обземе алчността и няма да излезете на 2х или няма да имате късмета да стигнете 2х и тя ще гръмне заедно с парите ви преди това! Затова комар и пирамиди НЕ!

Е тогава какво да направим, за да изкараме първия милион от крипто?

Изключихме бързата печалба от шиткойн, изключихме пирамидите, не може да си купуваме новите телефончета и колички, глезотийки. Това е доста скучен и не-позьорски начин на живот. Как ще ме видят всички какъв съм готин, ако нямам най-новите джаджи?!

За да започнете да изкарвате повече пари в началото, първо трябва да преразгледате начина си на харчене. Винаги, когато започнете да изкарвате повече, се повишава и стандарта на живот, следователно и разходите. Ако искате да задържите дългосрочно парите си, започвате първо от разходите.

 След това е всичко останало. 

А добре, къде ще кажем как се изкарва този милион?

Ето, започваме.

Както казахме, първите стъпки са да променим манталитета си. Не всеки с пари е измамник, както и не всеки беден е чудесен, примерен човек. Бъди сигурен, че ти не си мързелив и си готов да дадеш всичко, което е нужно от теб, за да успееш. Работи много, стани най-добрия в това, което правиш. Независимо с какво се занимаваш! Стани най-добрия и ще започнеш да печелиш повече. Ако не при сегашния си работодател, то при следващия или след като натрупаш достатъчно опит в твоя собствен бизнес. Щом си най-добрия и си честен, клиентите ще те намерят и ще се връщат при теб. Но трябва да си готов да работиш всички тези допълнителни часове! Като "бизнесмен", да нарочно го сложих в кавички, ти нямаш работно време, не можеш да работиш от 8 до 5, поне в началото (т.е. няколко години). Ти имаш семейство, което трябва да храниш, сметки да плащаш, държавата чака твоите данъци, след това идват служителите, осигуровки, заплати, техните семейства стават част от твоето семейство, защото разчитат на това, че ти ще имаш работа, за да им платиш заплатите. Най-накрая идват парите, които може да ти останат за харчене.

Та, след като си платил на всички, има шанс да ти останат пари за харчене.... Ще си купиш ли с тях новия Айфон или Мерцедес или ще решиш да ги инвестираш? В какво? Имоти, злато, акции, облигации, сребро, скъпоценни камъни, диаманти за жената или любовницата, луксозна почивка, в ресурси, в земи?! В какво да ги вкараме днес?

Сега също ще ви разочаровам. Няма правилно решение. Животът се върти на цикли и това, което е носило огромни доходности до вчера не означава, че ще го прави и от днес нататък. Видяхме цикъла с цените на имотите какво направи, акциите на технологичните компании, биткойн и криптото... Опитайте се да сметнете, ако бяхте инвестирали преди предния булрън на биткойн $1000 в биткойн, после тези пари да бяхте сменили за кеш и да купите имот, който пак направи 2х каква цифра се получава. Това може би са "пропуснатите ползи" при идеален тайминг от ваша страна. Възможно ли е да го постигнете? Не, разбира се!

А сега кой вид активи ще са новия хит? Какво ще победи инфлацията и ще ни донесе печалби?

На първо място майндсета и способността да определяте къде се намираме сега от циклите. Да може да задържате стойността на парите си. След това е печалбата! 

Защото я има и другата страна на монетата... да сте купили биткойн на $69к и сега да сте на по-малко от 1/2 на парите си. Да, в дългосрочен план (5-10 год.) това не е проблем поне според мен, защото този актив ще ви даде възможност в тази перспектива да излезете на не малка печалба, но това не прави начина, по който се чувствате сега различен.

Трябва да имате точна идея за перспективата, в която инвестирате. Да спечелим едни бързи пари не е опция. Пак се връщаме към лотарията и хазарта... Аз не обичам такива неща. Изходът там не зависи от това, което съм учил, мога и знам. Зависи прекалено много от случайността, късмета... Нямам конкурентно предимство в тези игри. Избирам си битките и предпочитам да се водят на моя територия, там, където имам шанс.

Затова съветвам и вас да избягвате.

В началото казах, че криптото е труден начин за изкарване на лесни пари. Под лесни пари имам предвид, че не трябва да сте навън в жегата, студа, снега, да вършите тежка физическа работа, да се занимавате с хиляди клиенти. Но е труден начин, защото трябва да сте професионалист в това, което правите, за да успеете. Както и във всеки друг бизнес.

Ако искате да печелите от крипто, това трябва да е вашия "сайд хъсъл" (страничен бизнес) и да го приемате като такъв. Трябва да се отнасяте сериозно към работата си, за да може да получите плодове от нея, а не само нерви.

Първия милион е въпрос на правилна настройка, управление на личните финанси, постоянно развитие на личността, правилна преценка на циклите и къде и кога да се инвестира. Винаги трябва да сте критични към всичко, което чуете, особено историите за бързо забогатяване. 

 

Успехът в крипто зависи от вас, за всичко останало ни има нас!


Искам да завършим тази статия отново с изречението, че "няма 3-5 лесни стъпки да станеш милионер в крипто или в каквото и да е друго". Това е ежедневна борба, хъсъл за победа, работа ден след ден. Ако търсите лесно забогатяване, не съм аз човека, който ще ви насърчи. Има си ютубъри и гуру-та за тази цел, които да ви пудрят живота. Това тук е истината.

Както ние работим всеки ден, най-вероятно ще се наложи и на вас. Няма бърз път към успеха!

 

Ако искате да ми покажете, че такъв тип статии ви харесват и искате да отделям по-често време за такива, оставете ни коментар в соц. мрежи, за да ми покажете, че си заслужава.

 

Едит: Тази статия от нашия собственик и Управител - Ростислав Тотев. Няма да го видите често из публичното пространство, по подкасти, участия и т.н., защото не обича показността и публичността. Единствения начин да чуете такъв тип съдържание от него е именно да прочетете тук в нашия блог. Надяваме се това да ви хареса!

 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога