Регистрация

Jerome Powell, в кабинета на директора, веднага!

Jerome Powell, в  кабинета на директора, веднага!

Здравей юни! С началото на новия месец официално даваме старт на летния сезон, който се очертава доста вълнуващ спрямо пазара и накъде може да тръгне той. 

Историята сочи, че през лятото Wall Street не е особено активен. Данните сочат, че от 1990 S&P се движи със средно 2% от май-октомври, а с 7% от ноември-април.

Какво може да се случи все още е загадка, но има някои факти, които вече показват някаква посока. 

 

На първо място нещо, които стои зад ъгъла от края на миналата година - точно така, инфлация. Вчера Президент Biden се срещна с главата на ФЕД Powell. Ето и какво каза Bloomberg по въпроса:

“Двамата ще обсъдят състоянието на американската и световната икономика, се казва в изявление на Белия дом. Това е първата среща между двамата, откакто Байдън през ноември обяви намерението на Powell за втори мандат начело на централната банка на САЩ”.

 

Biden изглежда наистина притеснен за политиката на ФЕД. От една страна инфлацията има директен ефект върху потребителите. Цените на храната, жилищата, наемите, горивото и енергията растат за няколко дни. От друга страна инфлацията има пряк ефект върху демократите. Най-важният фактор за гласуващите е ниска инфлация и нормален живот и ако кабинета на Biden е част от най-голямата инфлация в САЩ за последните 40 години, шансовете за успех на следващите избори са почти никакви. 

В същото време пазарите смятат, че няма как да се случи лекото кацане и инфлацията да изчезне, без да минем през период на рецесия. Но какво по отношение на мини ралито, което наблюдаваме сега?

Според някои то е причинено от два фактора. Говорители на ФЕД казаха, че през септември е възможно паузиране или намаляне на затягането на мерките по изтегляне на пари от икономиката. Пръст в ръста има и подобряване на ситуацията с вируса в Китай.

 

Освен срещата си с Powell, Biden написа писмо до Wall Street Journal със заглавие “Моят план за справяне с инфлацията”. Нищо специално не се говори в него - Путин не е обвинен, но е споменат като допълнителен фактор, който подсилва вълната на инфлация. Biden също споменава, че пазарът на труда е в едно от най-добрите си състояния и че стъпките за справяне са - ФЕД, по-достъпни стоки и намаляване на дефицита.

Това, което ще видим през следващите месеци като числа на инфлацията, ще бъде показателно за политиката през есента.

 

На второ място - енергийната война в Европа. Вчера Европейският съюз наложи забрана на вноса на руски петрол. Някои от държавите, сред които България, ще получат отсрочка. Въпреки това ⅔ от петрола на Европа се внасят от Русия, а не е ясно откъде ще набавим това количество. Дали ще се стигне до $200 за барел от черното злато? 

 

И сега крипто - пазарът тръгна нагоре, като Биткойн стигна $32 000, нива невиждани от март. Регулаторите по света започват да разбират, че индустрията е тук и ще остане. Както видяхме и в закона (Executive order) на Biden, той иска да се възползва от индустрията и да запази водещия статус на САЩ. Европа - както винаги все е скептик за технологиите - но поне не се говори за забрана или гонение на миньорите.

 

Това бе броят за днес. Въпреки голямата инфлация нямаме друг избор - just calm down and chill. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога