Регистрация

На път ли сме към рецесия или не?

На път ли сме към рецесия или не?

Преди няколко месеца дискусията бе напълно и само около инфлацията. Сега темата добива друга насока и всички говорим за рецесия. На път ли сме да я срещнем, ако да кога и колко лошо ще е, както и какво ще направи ФЕД. 

Всички си задават тези въпроси - от бизнеси, пазари, та чак до обикновения човек, който вижда голямото повишение на стоките на рафтовете в магазина. 

 

ФЕД говори за меко кацане, но дали пилотът е достатъчно подготвен с надеждна информация, за да вземе правилния завой? Това, което ФЕД прави към момента, е да използва повишаване на лихвените проценти и количествени затягания (QT), с които да изтегли пари от икономиката. Те не могат да влияят на други фактори като проблемите във веригата на доставките, войната в Украйна и недостига на енергийни ресурси, но могат да направят заемането на пари по-скъпо. Това ще накара бизнеса и хората да търсят и харчат по-малко за стоки и услуги.

 

В същото време обаче голяма част от бизнесите не намират решението за уравнението и смятат, че рецесията няма как да бъде подмината. 

Големи лица като Лари Финк, CEO на Blackrock, и други от неговия ранк, споделиха, че очакват инфлацията да остане висока и през следващите няколко години. 

Дан Патрик, CEO на Soros, каза, че рецесията е неизбежна и е въпрос на време кога ще се случи. 

Проучване на Bloomberg казва, че шансовете за рецесия през следващите 12 месеца според участниците са 30% - два пъти повече от 15% през март. 

Друго проучване показва, че 70% от републиканците, 55% от независимите и 40% от демократите вярват в идаващата рецесионна вълна. 

Как обаче рецесията в САЩ ще има влияние в Европа каза CEOто на Citi Group. Той смята, че САЩ ще имат трудности с избягването на рецесията, но тя ще бъде още по-тежка в Европа, поради проблемите с високите разходи за енергия. 

 

Но какви са факторите, които показват, че е възможно избягването на рецесия? 

Според повечето политици, пазарът на труда се развива в чудесна насока. Миналият петък бе публикуван докладът от Бюрото по трудовата заетост в САЩ, който показва, че наетите извън земеделския сектор са били 390 000, далеч по-голямо число от очакваните 319 000-348 000.

В доклада си за начини по справяне с инфлацията от миналата седмица Президент Байдън също посочи силната заетост. Процентът на безработица е 3.6%. 

От друга страната обаче компании като Tesla, Coinbase, Crypto.com и Robinhood споделиха, че ще намалят темпа на наемане, а даже ще освободят част от персонала. Дали това ще има отзвук и върху цялостния пазар на труда? 

 

VC компаниите също ще намалят темпото на инвестиции.

Безплатните пари и бързото развитие на пазарите даде възможност VC компаниите да стоят върху тон пари, но с признаците на охлаждане на икономиката, те стават по-внимателни в новите си инвестиции. За да получат средства от VCта,  ще е необходимо проектите да имат повече от обещания и графики на бъдещ проект. Ще трябва реалне работещ такъв. 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога