Регистрация

Ще видим ли още волатилност на пазара?

Ще видим ли още волатилност на пазара?

Не преживяхме ли вече най-големия крипто Ад? Колко повече волатилност може да видим и дали има индикации за нея? На тези въпроси отговаряме днес! 

 

През последните дни видяхме не особено мини рали - Биткойн се търгуваше в над $24 000, Етериум достигна цена от $1 774, броени седмици преди предстоящото Сливане. В момента на писане цената на двете валути е леко спаднала от тези нива. Биткойн сменя ръце в $22 800, а Етър - $1 589 - както казахме, волатилност. 

 

След срещата на FOMC през миналата седмица и повишението на лихвите с 75 базисни пункта, пазарът тръгна нагоре. S&P 500 се покачи с 3.8% в деня на срещата, а на следващия ден продължи възхода си. Водейки се по данни от Bloomberg от 1979, това е най-добро двудневно рали след вдигане на лихвите.

Една от причините може би е успокоението, че лихвите не видяха с цял 1%, но юни беше трагичен. Все пак бе обявен за най-лошия месец за цената на Биткойн досега! 

Юли се представи отлично, даже бе обявен за най-добрия месец за Nasdaq за година. Индексът се повиши с 35%, а Етериум дори направи х2 от дъното си. 

 

Добре, тогава какво може да доведе волатилността, за която споменахме? 

 

Фактор номер 1 е лятната ваканция. Август е месецът с ниска ликвидност по пазарите. По-малко инвеститори, по-ниска активност. Това означава, че дори малки промени могат да оказват големи влияния на цените.

 

Фактор 2 е свързан по-конкретно с ФЕД. Един от начините, чрез които Пауъл и компания могат да влияят на пазарите, е чрез т.н “насоки напред” (forward guidance). С тази магическа карта ФЕД “предвижда” какво би направил при следващата FOMC среща, каква политика би водил, а това кара пазарите да се настройват към позициите, които имат. Менижирането на очакванията обаче не задължава ФЕД да се придържа на 100% към тях. 

През срещата миналата седмица обаче появяване на насоки липсваха. Пауъл сподели, че ще се ръководят изцяло от данните на момента. Така ФЕД е флексибилен и няма да бъде сочен с пръст наесен. И нека ги разберем коректно - август е почивен месец за политиците - два месеца без данни за пазара на труда, инфлацията, БВП и какви ли още не измерители са огромен период в сегашната ситуация. Та дори един месец е - всички очаквахме по-ниско число на инфлацията за миналия месец, а тя се оказа по-голяма. 

Това обаче не значи, че ще видим по-малко волатилност, а даже напротив. 

 

Фактор 3 е регулаторните изненади. Kraken бе обвинен, че е предоставил услуги за покупка и продажба на крипто на ирански граждани. Това се смята за неспазване на икономическите санкции срещу Иран, забраняващи износа на стоки и услуги към страната. Може би Treasury ще наложи глоба. CEOто на компанията, Jesse Powell, се изказа, че Kraken винаги е кооперирал на регулаторите и че в момента крипто бизнесите се държат под по-голяма лупа, сравнено с традиционните финансови компании. 

Coinbase също е под разследване на SEC за токени, които могат да бъдат разпознати като ценни книжа. 

 

Фактор 4, за да сме изчерпателни - геополитика. Напрежението между Китай и САЩ, за което говорихме в предишен брой, не е на път да стихне. Президентът на Китай ясно заяви, че “който си играе с огъня, ще бъде изгорен” - става дума за посещението на Нанси Пелоси, глава на Камарата на представителите, в Тайван. Китай изглежда доста раздразнен от намесата на Америка покрай териториите им, и смята, че визитата ще провокира военни действия. 

 

И ако това не е черешката на тортата за волатилност, какво би било!? Ако бяхме на мястото на Пелоси със сигурност бихме си стояли в САЩ. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога