Регистрация

Свършиха ли крипто фалитите? Обобщение за юни и юли.

Свършиха ли крипто фалитите? Обобщение за юни и юли.

В средата на лятото е време да направим един бърз оглед на всички случки и събития от май, юни и юли. 

 

През юни видяхме продължаване на негативния тон от май, но през юли имахме нужда от смяна на историята към повече позитивизъм. 

 

Юни беше най-лошият месец в историята на Биткойн. Водещата криптовалута видя загуба от 40%, като предишния подобен случай бише през ноември 2018. Тогава BTC преживя загуба от 37%. Второто тримесечие на годината официално е най-лошото за Биткойн до момента със загуба от 56%. 

 

💵Един ден но края на промото: Продай USDT със 70% отстъпка от комисионната!

 

Но не беше само крипто пазарът. S&P 500 премина през най-лошото си шестмесечие от 52 години насам - надолу с 21%. 

 

И докато през юни Биткойн и Етериум удариха дъното в $17 500 и $880, юли има тотално различна история. Етериум започна рали след като бе обявен второто успешно преминаване на мрежата към Етериум 2.0 и бе обявена дата на Сливането - 19 септември. Само за последните 30 дни Етър е нагоре с около 60%. 

 

Биткойн също тръгна нагоре с 20% печалби за месеца и пазарната капитализация на крипто пазарът премина $1Т. 

 

Но дали тези зелени цифри слагат края на мечия пазар или са по-скоро напразни надежди? 

 

Видяхме и изненадващо повишение на лихвите през юни. Обратно на очакванията за 50 пункта увеличение на лихвите, бе използвана картата за 75 пункта. В юли също имаше обрат - пазарът се настрои за цял процент, а видяхме отново 75 пункта. Това накара мнозина да смятат, че вече сме достигнали пика на агресивност на ФЕД за справяне с високата инфлация. 

 

Листът от значими събития в крипто не беше и никак малък. Водата се размъти от май, когато компании за крипто депозити стопираха тегленето на клиентски средства, а 3АС започна да говори с кредитори, че може да изпадне в несъстоятелност. 

 

През юни всичко достигна своя връх, а през юли вече видяхме развръзката. Съдът на Британските Вирджинските острови издаде заповед за ликвидация на 3АС. Su Zhu и Kyle, основателите на 3АС, изчезнаха от Twitter и Сингапур, адвокати съобщиха, че те не кооперират с разпределението на средствата - общо взето пълна каша. 

 

Проблемите на Celsius също ескалираха, като те се опитаха да преструктурират финансите си и да върнат голяма част от DeFi заемите. 

 

Tesla обяви, че е продала 75% от държаните Биткойни за $396 милиона.

 

Важното обаче е, че през последния месец не видяхме нови фалити или компании, които да имат сложни проблеми и да застрашават финансите на много клиенти. 

 

На глобално ниво - Европейският съюз финализира MICA регулациите, Парагвай направи крипто регулации, Бразилия сложи пауза на разработката на крипто закона си, а Русия забрани плащанията с дигитални активи. 

 

Енергийната криза и войната в Украйна накараха еврото да загуби стойност, като в един момент 1 долар се търгуваше за 1 евро. 

 

Ситуацията с банковата криза в Китай също нараства, след като по-рано тази седмица бе обявено, че гигантът за недвижими имоти Evergrande се е провалил да извърши плана за преструктуриране на дълга, който е обещал. Китайските банки срещат загуби за $350 млрд, а протестите за невърнати депозити в Хенан продължават. 

 

С това официално даваме началото на август, а ето и за кои събития да настроим часовниците. 10 август и 13 септември - данни за инфлацията в САЩ, 22 септември - срещата на FOMC, 19 септември - началото на Етериум 2.0.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога