Регистрация

CPI = Crypto Pain Index. 9.1% инфлация и очаквания за повишение на лихвите с 100 пункта

CPI = Crypto Pain Index. 9.1% инфлация и очаквания за повишение на лихвите с 100 пункта

Днес е денят, в който политиката на ФЕД за последните 30 дни лъсва с пълна сила - с две думи денят на инфлацията. 

 

Ела и продай своите USDT токени с 70% отстъпка от комисионната! 

 

Но преди да започнем, нека видим докъде бяхме до момента. Големите числа, които виждаме от началото на годината насам, ни накараха да очакваме повишение на лихвените проценти от 50 базисни пункта за юни и юли. Но инфлацията за май сложи край на тези надежди. Тогава повишението на цените се оказа в пъти по-горещо, което означава само едно - още по-студена вода налята в пазара. Няколко дни преди срещата на FOMC през юни се чуваха слухове, че ФЕД обмисля повишение на лихвите с 75 пункта и точно това се случи. Най-голямото повишение на лихвени проценти от 1994 насам. 

 

През последния месец обаче инфлацията не натисна спирачка и продължи да расте. В началото на седмицата пазарът почувства, че годишната инфлация за юни ще бъде дори по-висока от предишните. В понеделник главният прес секретар на Белия дом даде реч, на която каза, че инфлацията може да е по-висока, но набързо добави, че цената на газта е 7% надолу от юни насам. Тя напомни, че числата са за месец назад и общо взето очерта, че колкото и лош да е сценария, не е толкова страшен колкото изглежда. Дали!?

 

Що се касае до крипто - CPI се превърна в Crypto Pain Index (Индекс на Крипто Болката). С голямата инфлация и вдигането на лихвените проценти цената на дигиталните активи и акциите спада, а инвеститорите сменят посоката към по-сигурни и ниско волатилни активи. 

 

Добре дошли, в света, в който инфлацията в САЩ е 9.1% по официални данни. От месец до месец инфлацията надминава 1% -1.3% - най-високата от 2005 насам. Повишили са се цените на храна, наеми и домове, газ - знаем, три от никак базовите категории за всеки. Числата надминаха очакванията от 1.1% месец за месец и 8.8% година за година. 

Инфлацията е по-гореща от всички очаквания от пазара!

 

Какво следва? 

След като се докарахме до този момент е логично да си зададем въпроса как да се справим с тези числа и какво ще се случи занапред. Очаква се ФЕД да затегне колана още повече и да направи вдигане на лихвените проценти от 75 базисни пункта за юни и септември. Август е почивен месец. Въпреки това обаче Уорън Бъфет предвижда повишение от 100 базисни пункта. Той не е единственият - Дилън Лаклеър също сподели че очаква числото 100 да бъде в списъка на Пауъл. 

 

Реално всички си мислехме, че ФЕД няма да предприеме толкова агресивна политика, която да влияе на цената на активите - явно доста сме се лъгали, защото Пауъл има именно такава нагласа. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога