Регистрация

Битката за хардуерните портфейли

Битката за хардуерните портфейли

Днес в броя си говорим за темата, която е точно на регулаторния ъгъл - битката за хардуерните портфейли, наречени още self-hosted портфейли или както регулаторите ги определят un-hosted портфейли. 

Скорошно развитие на събитията с Celsius надигна отново едно от крипто топ 10 правилата “не са твоите ключове, не са твоите койни”. Celsius е трета страна, което теоретично се бе задължила да държи активите на клиентите си, срещу добър процент лихва. Фактът, че компания с подобни размери за крипто пазара излиза извън борда, ни накара да се замислим по-задълбочено за хардуерните портфейли. 

Да използваш такъв вид портфейл, който не е свързан с интернет, се превърна във фундаментално право в индустрията. То ни движи към пълна децентрализация и не ни кара да разчитаме на някого другиго за нашите средства. Така намаляваме шансът някой да вземе правата над нашите финанси - да ги замрази, да спре сметките ни и т.н. 

 

Купи хардуерен портфейл при нас!

 

Но от другата страна на реката са регулаторите, които никак не са доволни от факта, че някой може да притежава активи, които не да могат да бъдат отчитани. Те настояват за KYC регулации и приемат крипто не само като алтернатива на традиционните финанси, но също и подпомагащо криминализма. 

Това увеличава сблъсъка на крипто vs регулаторите. Битка за и против проследяването на всяка крипто транзакция под още по-голяма лупа спрямо банковите транзакции.

 

Започваме с Европа

Европейският съюз действа като голям скиптик що се касае до развитието на индустрията. Лошото е, че прави това за втори път. Развитието на тех индустрията накара голяма част от компаниите да се преместят в Америка, поради по-добрата регулаторна рамка например. 

По отношение на крипто, документът, който ни интересува е MIKA . Освен че голяма част от сесиите за неговото оформяне се развиват в късните часове на нощта или ранните на сутринта, миналата седмица председателят на ЕЦБ Кристин Лагард излезе пред Парламента, за да коментира въпроса. 

Според нея крипто и DeFi представляват голям риск за финансовата система и нейната стабилност. Тя също спомена за MIKA 2.0, която се очаква да предвиди текст за крипто заеми и депозити както и издатели на койни без идентификация. Въпреки притесненията си ЕЦБ не се е забързала в тази насока и се очаква MIKA 1.0 да бъде публикувана през 2023. 

 

На първо място, изглежда и регулаторите си взимат бележки от крипто и слагат 1.0, 2.0 на нормативните си актове. На второ място, може би крипто и неговият под $1Т пазарна капитализация не са основата за финансова нестабилност, а високата инфлация. 

Нека се върнем към рамката - тя предвижда и текст за хардуерните портфейли, който изисква всеки портфейл, който трансферира над $1000 да докаже идентичността си и да бъде докладван по същия начин, както подозрителните транзакции в традиционните финанси. CEO то на Coinbase Brian Armstrong сподели, че този закон би заплашил крипто и всеки човек, притежаващ крипто. Това означава, че преди да изпратиш или получиш крипто от хардуерен портфейл, борсата ще бъде задължена да верифицира идентичност. Ако транзакцията е за над $1000 да докладва преместването на средства на регулатора. Brian казва “представете си, че банката трябва да докладва на регулатора всеки път когато плащате наема си”. Реално, това е което ще се случи. Голямо количество данни трябва да бъде докладвано, а то е непропорционално на риска, който може да бъде уловен. 

 

Какво по отношение на Англия? 

През миналото лято бе подготвен текст, че крипто бизнесите трябва да докладват всички транзакции, които имат страна с хардуерен портфейл. Причината - отново според регулаторите съществува висок риск от нелегални дейност, които могат да бъдат финансирани. Смяната на тона обаче, към идеята Англия да се превърне в крипто хъб, смени и изискванията. Текстът към момента казва, че бизнесите трябва да докладват само подозрителните транзакции. 

 

Няма как да не споменем и Америка.

По време на управлението на Тръмп имаше примерен текст, който развиваше хипотезите за хардуерните портфейли. От тогава насам мина много време и още повече неща се случиха в крипто, но в началото на тази година от Treasury казаха, че може би ще разгледат текста. По-конкретно те споделиха, че работят над адресиране на риска, асоцииран с хардуерните портфейли и ще търсят начини за определяне на кого принадлежат. 

 

Дотук с глобалния поглед над регулаторите. Време е за крипто гледна точка. На масата на регулаторите стоят двете хапчета - да изберат да регулират индустрията по правилния начин и да насърчат нейното развитие или да сложат висока ограда и изкопаят 5 метров ров, който никой крипто бизнес дори не би се пробвал да премине. От друга страна вече има достатъчно про крипто нации, в които секторът би се развил цветущо и би развил икономиката.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога